Exministryně Součková opět stane před soudem kvůli Diag Human

21. 9. 2006 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
U Obvodního soudu pro Prahu 2 dnes bude pokračovat proces s bývalou ministryní zdravotnictví Marií Součkovou. Exministryně je stíhána kvůli uzavření údajně nevýhodné smlouvy mezi ministerstvem a brněnským advokátem Zdeňkem Nováčkem o poskytování právní pomoci ve sporu s obchodníkem s krevní plazmou, firmou Diag Human...


Praha - Líčení spěje k závěru, je možné, že dnes padne rozsudek.

Součková, která po obvinění vystoupila z ČSSD, obžalobu odmítá a mluví o politickém podtextu kauzy. Tvrdila také, že smlouva s mnohamilionovými odměnami pro právníka je zfalšovaná. Znalci ale konstatovali, že se zkoumanou smlouvou nikdo nijak nemanipuloval. Posuzovali přitom smluvní dokument, který má soud k dispozici od Nováčka. Na ministerstvu zdravotnictví se smlouva ztratila.

Exministryně podle obžaloby pověřila Nováčka zastupováním státu bez výběrového řízení, což je údajně v rozporu se zákonem o zadávání veřejných zakázek. Žalobce klade Součkové za vinu i to, že Nováčka pověřila zastupováním státu přesto, že ze zákona byla údajně povinna předat případ Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Za porušování povinnosti při správě cizího majetku a za zneužívání pravomoci veřejného činitele Součkové hrozí tři roky až deset let vězení.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?