Experimentální lék ZMapp proti ebole bude teď použit i v Africe

15. 8. 2014 8:08
přidejte názor
Autor: Redakce
Experimentální lék ZMapp, který byl zpřístupněn k léčbě nakažených smrtícím virem ebola, bude nyní poprvé aplikován i na pacienty v Africe. Do Libérie přivezli ve středu večer několik krabic tohoto oficiálně dosud neschváleného preparátu ze Spojených států.


Americký prezident Barack Obama dnes podle agentury AP zároveň hovořil s lídry Libérie a Sierry Leone o možnostech boje se smrtícím virem.

Experimentální lék dostali již dříve dva nakažení Američané Kent Brantly a Nancy Writebolová, kteří se podle všeho zotavují. Nedá se ale s jistotou říci, zda je to právě díky tomuto léku. Léčbu prostředkem ZMapp údajně podstoupil i španělský duchovní Miguel Pajares, který ale v úterý v Madridu zemřel.

Vzhledem k poměrně malému množství léku nebude zatím ZMapp použit plošně, přednostně ho dostanou nakažení zdravotníci, uvedla s odvoláním na liberijské ministerstvo zdravotnictví agentura DPA.

Obama dnes v telefonátech ujistil prezidentku Libérie Ellen Johnsonovou Sirleafovou a vůdce Sierry Leone Ernesta Baie Koromu o tom, že USA se budou snažit pomoci v boji proti šíření této smrtelné nemoci v Západní Africe.

Šéf Bílého domu s oběma lídry řešil například možnosti, které mají pro léčbu eboly týmy amerických lékařů a epidemiologů působící v obou zemích. Ani jeden z dvojice prezidentů se kvůli těžké situaci v jejich zemích minulý týden nezúčastnil summitu ve Washingtonu, kde Obama hostil africké státníky.

Spojené státy dnes rovněž oznámily, že z ambasády v metropoli Sierry Leone stahují rodiny zaměstnanců kvůli omezeným možnostem lékařské péče.

Ebola je virové onemocnění způsobující vysokou horečku a krvácení. Není proti němu žádný oficiálně schválený lék ani vakcína, takže úmrtnost je vysoká. Od března si již epidemie vyžádala 1069 životů. Nejvíce jí jsou postiženy západoafrické státy Libérie, Guinea a Sierra Leone.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?