Expert: Za dvojími cenami je asi pochybení pracovnice lékárny

15. 9. 2009 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Za "zřejmě evidentní pochybení pracovnice lékárny" považuje předseda představenstva Grémia majitelů lékáren Marek Hampel případ ústavní lékárny pražské vinohradské nemocnice, která údajně účtuje dvojí ceny. Na případ upozornila televize Nova. Podle Hampela se jedná o daleko složitější problém, nelze prý vytrhovat jeden případ z kontextu...


Upozornil však, že o případu nemá dostatek informací. Česká obchodní inspekce se chystá zahájit kontrolu do měsíce.

Ústavní lékárna prodala zákaznici balení označené nižší cenou určenou pro oddělení nemocnice, jež je jejím provozovatelem, účtovala jí však přípravek za vyšší cenu běžnou pro zákazníky „z ulice“. „Problém je daleko, dle mého názoru, hlubší a potřeboval by řešení systémové,“ řekl ČTK Hampel. „Dlouhodobě prosazujeme systém předvídatelných doplatků a předvídatelné spoluúčasti pacientů v oblasti léčiv, poněvadž jinak to je diskriminace pacientů, že mají jiné doplatky v nemocnicích a jiné ve veřejných lékárnách,“ uvedl.

„Nebudu to komentovat, protože nás natočili bez našeho vědomí. Nebudu to komentovat v žádném případě, protože reportáž byla natočena způsobem, že ač byli panem šéfem lékárny požádáni, aby v žádném případě nenatáčeli, tak ho natočili. Takže se nedivte, že to nekomentuju,“ řekla ČTK mluvčí nemocnice Jana Jelínková.

Nemocnice nakupují léčiva za jiných ekonomických podmínek než provozovatelé veřejných lékáren. „To, že nemocnice nakupuje jedno zboží, část z toho dává na oddělení za nižší ceny a část z toho dává pro veřejnost třeba za vyšší ceny, je z našeho pohledu nesystémové,“ kritizuje Hampel. Je to však podle něj pouze jakési podnikatelské rozhodnutí. „Nic tak dramatického se podle mého v tomto případě neděje,“ myslí si.

Z provozu ústavní lékárny se de facto financují jiná oddělení, uvedl a dodal, že tím, že má ústavní lékárna jinou ekonomiku a daleko větší odběr, dosahuje na nižší nákupní ceny. „Tím pádem v daném regionu ona diktuje podmínky,“ vysvětlil.

Řešením by bylo, kdyby byl provoz nemocnice uzavřen a nemocniční lékárna neposkytovala léčiva pro veřejnou část, míní Hampel, podle něhož uzavřený systém zásobování nemocniční neboli ústavní péče existuje v řadě evropských zemí. „My jsme pro, aby provoz ústavních zařízení byl financován především pro ústavní zařízení. Nikoli, aby se z provozu ústavního zařízení v podstatě dělala nekalá konkurence pro ostatní veřejné lékárny,“ řekl Hampel.

Navrhuje provést změnu v zákoně o veřejném zdravotním pojištění. Nově by zákon definoval takzvanou předvídatelnou spoluúčast pacienta, kde by byl systém doplatku na léky stanoven například procentuální sazbou.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?