Experti hájí e-cigarety, navzdory Němečkovi

5. 5. 2015 8:21
přidejte názor
Autor: Redakce
Zatímco české ministerstvo zdravotnictví se v souvislosti s chystaným zákonem o regulaci kouření snaží elektronické cigarety postavit na roveň cigaretám klasickým, v zahraničí sílí hlasy ve prospěch užívání takzvaných e-cigaret.


Podle některých z nich mohou uživatele efektivně zbavit škodlivé závislosti na tabáku.

Podle studie Konstantina Farsalinose z aténského kardiochirurgického centra z téměř dvaceti tisíc respondentů ve Spojených státech přestalo 81 procent kouřit právě díky elektronickým cigaretám. „Skončili s kouřením během několika prvních měsíců od přechodu na e-cigarety,“ uvedl pro agenturu AFP.

Ve prospěch cigaret bez tabáku ještě loni mluvil i současný ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Tvrdil, že chystaný protikuřácký zákon bude v oblasti týkající se regulace e-cigaret realistický. Nedávno ale svůj názor změnil.

„Normální je nekouřit a v tomto nebude zákon zvýhodňovat některé formy kouření před jinými,“ řekl. Nesouhlasí s ním ovšem desítky vědců z celého světa, kteří poslali dopis Světové zdravotnické organizaci. Podle nich neexistuje důkaz, že výpary z elektronických cigaret škodí okolí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?