Experti Karlovarského kraje pracují na koncepci zdravotnictví

6. 6. 2014 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Do konce roku chce mít Karlovarský kraj koncepci zdravotnictví v regionu. Vyplyne z něj hlavně oborové zaměření nemocnic a potřeby občanů. Po schválení radou vznikla tento týden jedenáctičlenná expertní pracovní skupina, v níž jsou zástupci nemocnic, zdravotních pojišťoven, záchranné služby a zdravotnických škol v Karlových Varech a Chebu, řekl ČTK hejtman Josef Novotný (ČSSD).


„Jako ideální bych viděl, že by se dohodli na počtu lůžek v nemocnicích, na počtu oddělení a na tom, kde bude specializovaná léčba. Protože ten náš kraj není tak velký, stačí nám například jedno oddělení …., ale teď nechci raději žádné jmenovat,“ uvedl.

Poté musí následovat dohoda se zdravotními pojišťovnami. „Řekneme, že tady snížíme počet lůžek, ale vy nám necháte stejný objem peněz,“ řekl Novotný. Zdravotnické školy by měly mít po dohodě jasno, kolik studentů a jaké obory nemocnice preferují. Podle Novotného už byly počty akutních lůžek v kraji sníženy loni a není potřeba zásadní změna. „Spíše jde o dohodu jednotlivých nemocnic, že některé budou spíše dělat rehabilitaci a další něco jiného,“ uvedl hejtman.

Cílem práce skupiny je zkvalitnění péče a snížení ztrát nemocnic. „Potřebujeme dostat alespoň karlovarskou nemocnici do kategorie krajských nemocnic, protože ty jsou od pojišťoven za stejný výkon lépe placené,“ řekl hejtman. Úroveň péče je přitom velmi dobrá a nemocnice už provádí „některé velmi specializované výkony“.

„Ale co se týče hodnoty bodu, tak je pořád ještě zařazená jako, v uvozovkách, okresní nemocnice,“ dodal. Karlovarská krajská nemocnice (KKN) loni prohloubila ztrátu na více než 131 milionů korun, předloni činila 53 milionů Kč. Kvůli loňské úhradové vyhlášce dostala od pojišťoven méně.

Kraji patří KKN, která spojuje nemocnice v Karlových Varech a Chebu, a dále Nemocnice Sokolov. Zařízení v Ostrově nad Ohří je soukromé, podobně jako většinově privátní mariánskolázeňská nemocnice, která v poslední době hodně omezila akutní lůžka.

Pracovní skupina bude také řešit hrozby, rizika a výhled zdravotní péče v menších městech. Ašský starosta Dalibor Blažek koncem února hejtmana požádal, aby kraj starostům předložil k diskusi koncepci zdravotnictví i řešení loňské velké ztráty KKN.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?