Experti kritizují důchodovou reformu: bojí se tunelování

25. 5. 2011 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Posílení práv pacientů i důraz na postupnou elektronizaci procesů: to jsou podle expertů z Českého zdravotnického fóra nejpřínosnější opatření vlády za prvních několik měsíců tohoto roku. S kritikou nešetřili u návrhu důchodové reformy: dává prý příliš prostoru pro tunelování a porušuje princip solidarity.


Zákon o zdravotních službách je podle odborníků jedním z nejdůležitějších zákonů zdravotnické reformy. Kladně hodnotí zejména opatření zvyšující práva pacientů, kteří se mají stát u všech úkonů skutečnými klienty.

I přesto, že zákon vyšel z hodnocení nejlépe, ani on není bez chyb. Upozorňují, že se vůbec nezmiňuje o kvalitě zdravotnických služeb z pohledu pacientů.

„V zákoně také chybí důraz na preventivní složku zdravotní péče, zodpovědnost pacienta za maximální snižování zdravotních rizik. Obecně lze hodnotit tento zákon jako posun od modelu zdravotnictví veřejné služby k modelu zdravotnictví za veřejné peníze,“ uvedl výkonný ředitel neziskové organizace České zdravotnické fórum (ČZF) Michael Vích.

Špatná důchodová reforma

Zcela na druhém konci hodnotícího žebříčku se ocitl návrh důchodové reformy. V té vidí experti velký prostor pro „tunelování“ penzijními fondy a riziko zestátnění fondů některou z budoucích vlád.

Dle mnohých expertů porušuje tento návrh princip solidarity, na kterém je každý důchodový systém postaven, takže výsledkem může být tvrdý dopad na nejchudší skupiny obyvatel.

„Experti zdůrazňují, že důchodová reforma je velmi důležitá, je ovšem těžko se vyjadřovat k něčemu, co se mění ze dne na den, natož pak z volebního období do volebního období. Důchodové reforma je opatřením, na kterém se musí dohodnout všechny demokratické parlamentní strany,“ dodává Michael Vích.

Odborníci vítají elektronizaci

Postupná elektronizace procesů, včetně neschopenek, povede k úsporám a racionalizaci systému.

„Je potřebné myšlenku elektronizace zdravotnictví jako jednoduchého a přátelského systému nejen proklamovat v médiích, ale také uvést do praktického života. Elektronická neschopenka bude určitě přínosem, ale je to naprosto marginální problém, který bude dobré řešit, až bude vyřešena kompletně celá koncepce zdravotnictví v ČR,“ doplnili oborníci.

Heger na výsledky reaguje

ČZF v projektu HEZR (Hodnocení ekonomických a sociálních opatření ve zdravotnictví) dává ekonomům, manažerům, podnikatelům, předním profesorům medicíny, novinářům i zástupcům stavovských a pacientských organizací možnost, aby se vyjádřili k aktuálním reformním opatřením.

Nejpřínosnější může dostat až 300 bodů, nejhorší až minus 300. Za devět kol se žádné opatření až na tyto krajní meze nedostalo.

Zákon o zdravotních službách získal od expertů 177 bodů, elektronická neschopenka 168, zákon o zdravotnické záchranné službě 107 bodů, jednotné inkasní místo 93 a zákon o specifických zdravotních službách 71 bodů.

Změnu výše regulačních poplatků v nemocnicích z 60 na 100 korun ocenili experti 56 body a návrhu velké důchodové reformy dali minus 28.

Výsledky hodnocení předává ČZF ministerstvu zdravotnictví, vládě a sněmovně. Kromě posledních tří kol, kdy ministrem je Leoš Heger, který na názory expertů reagoval, reakce od vlády ani poslanců nepřišly.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?