Experti: lékaři jsou někdy k pacientům necitliví

16. 12. 2009 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři i odborníci na etiku se shodují: Pacient má sice právo znát plnou pravdu o svém zdravotním stavu, ale pokud má např. nevyléčitelnou nemoc, lékař mu tuto drsnou pravdu musí sdělit citlivě.


Ne vždy to tak je, jak ukázala tragédie 29letého Bohuslava Jakla, který 1. prosince utekl v šoku z nemocnice Na Bulovce.

Jakl měl utéci poté, co měl vyslechnout rozhovor lékařů o jeho zdravotním stavu, kdy mu měli údajně v těle objevit recidivu rakoviny. Policie pak po pacientovi marně pátrala téměř dva týdny, aby ho nakonec našla mrtvého nedaleko nemocnice. V týž den se mu narodila dcera.

„Zásada je taková, že je potřeba vždy pacientovi nechat alespoň naději, i kdyby už třeba právě umíral,“ řekl Právu právník Václav Pešek z Prahy, který se specializuje na zdravotnictví.

S jeho slovy souhlasí i dlouholetý ředitel Ústavu hematologie a krevní transfuze a také proděkan Univerzity Karlovy Pavel Klener.

„Vždy záleží na zkušenosti a empatii lékaře, který by měl umět posoudit způsob podání takto závažné informace o mém zdravotním stavu a také to, zda jsem schopen to přijmout,“ řekl Právu Klener.

Podle jeho zkušeností sice čeští lékaři většinou umějí tuto zdrcující zprávu podat tak, že ji pacient přijme, ale zažívá i případy, kdy se člověk po oznámení své diagnózy zhroutí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?