Experti netají nadšení z testů vakcíny proti ptačí chřipce

28. 7. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotničtí experti a vědci netají nadšení z úspěšných testů vakcíny proti ptačí chřipce, kterou vyvinul britský farmaceutický koncern GlaxoSmithKline. S masovou výrobou vakcíny, která by mohla pomoci odvrátit hrozbu celosvětové chřipkové pandemie, by se mělo začít již začátkem příštího roku...


Londýn - Firma však musí získat potřebná povolení.

„Je to skvělá a vzrušující ukázka vědy,“ řekl dnes David Nabarro, hlavní koordinátor OSN pro boj s ptačí chřipkou. „Ale stejně u všech jiných objevů, je před námi ještě dlouhá cesta, aby se vakcína stala součástí zdravotnického systému a prevence,“ dodal.

Vakcína vyvolala silnou imunitní reakci u více než čtyř pětin ze 400 dobrovolníků ve věku od 18 do 60 let. Tato míra ochrany podle firmy překračuje požadavky příslušných zdravotnických úřadů pro registraci očkovací látky a v účinnosti předčí ostatní dosud vyvíjené vakcíny, tedy pro očkování by stačila menší dávka.

„Je to velmi důležité a ukazuje se, že by to (vakcína) mohlo odvést práci, která je potřeba,“ uvedl Albert Osterhaus, virologický expert z Erasmovy univerzity v Nizozemsku.

Vědci ale upozorňují, že rozšíření vakcíny přece jen může zabránit jeden problém. Úspěšnost očkování totiž spočívá ve speciální „pomocné“ látce, kterou GlaxoSmithKline k vakcíně přidává a na níž má patent. Látku tak může vyrábět pouze tento koncern, což pro něj sice může znamenat obrovské zisky, ale zároveň může omezit rozšíření vakcíny do celého světa.

„Je to opravdu slibné, ale výsledky byly dosaženy díky patentované látce, což může znesnadnit přístup dalších společností ke složení vakcíny,“ dodal Klaus Stohr, poradce Světové zdravotnické organizace. Podle něj by očkování bylo opravdu efektivní jen v případě, že vakcínu bude moci produkovat více společností.

V současnosti nejrůznější vakcíny proti této nebezpečné nemoci testuje na 13 farmaceutických firem. Zatím bez větších výsledků.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?