Exprimář milánské nemocnice dostal za zbytečné operace doživotí

23. 12. 2015 8:07
přidejte názor
Autor: Redakce
Bývalý primář soukromé nemocnice v Milánu, které se říkalo "hororová poliklinika" kvůli množství zbytečných operací pro peníze, z nichž řada skončila zmrzačením i smrtí pacientů, byl odsouzen k doživotnímu vězení. Odvolací soud v Milánu tak potvrdil verdikt, který nad Bregou Massonem vynesl minulý rok soud první instance.


Jednoho z primářových asistentů, který byl původně odsouzen k 26 letům odnětí svobody, odvolací soud obžaloby zprostil. Druhému asistentovi pak uložený trest zmírnil, místo 30 let stráví v cele 26 let, informovala italská média.

Odsouzení tak budou potrestáni za vážné tělesné újmy, které v nemocnici Santa Rita způsobili pacientům v 86 prokázaných případech. Čtyři lidi stály jejich zákroky život. Ziskuchtiví lékaři si podle obžaloby zbytečnými operacemi nic netušících pacientů přišli na celkem 2,5 milionu eur (téměř 68 milionů korun).

V obžalobě se například uváděl případ dvaačtyřicetileté ženy, které byl odňat prs kvůli dvěma uzlíkům, z nichž jeden byl tukový. Další případ se týkal osmnáctileté dívky, která byla podobně zmrzačena jen proto, aby jí byl odstraněn nezhoubný nádor. Mezi postižené patřil i osmatřicetiletý muž se zápalem plic, který mohl být léčen drenáží a antibiotiky, ale lékaři mu odoperovali polovinu plic.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?