Exředitel Homolky je obviněn z korupce

11. 6. 2007 8:52
přidejte názor
Autor: Redakce
„Proti obvinění, které má spočívat v tom, že jsem nedostatečně dohlížel na správu majetku nemocnice, jsem podal odpor, protože je absurdní. Jak při uzavírání zakázky, tak při vymáhání záloh jsem se choval s péčí řádného hospodáře,“ reagoval Šubrt...


Měl připravit svou nemocnici o 18 milionů

Policie obvinila bývalého ředitele pražské nemocnice Na Homolce Oldřicha Šubrta z porušování povinnosti při správě cizího majetku. Společně s dalšími čtyřmi lidmi měl vlastní nemocnici podvodem připravit o 18 milionů korun.

Mluvčí protikorupčního útvaru Veronika Dumková včera potvrdila obvinění dvou mužů.

„Jsou nevinní do doby, než soud prokáže jejich vinu,“ poznamenala Dumková s tím, že kauzou se policie zabývá od května, kdy zahájila stíhání čtyř lidí, mimo jiné i pro přijímání úplatku.

Podle zjištění Deníku je jedním z obviněných právě Šubrt, který do konce loňského roku Homolku řídil.

„Proti obvinění, které má spočívat v mém případě v tom, že jsem nedostatečně dohlížel na správu majetku nemocnice Na Homolce, jsem podal odpor, protože je absurdní. Jak při uzavírání zakázky, tak při vymáhání uhrazených záloh jsem se choval s péčí řádného hospodáře,“ reagoval Oldřich Šubrt SMS zprávou na dotaz Deníku.

Dalším stíhaným je podle informací Deníku známý olomoucký lobbista František Vybíral, spojovaný mimo jiné s kauzou biolíh.

Současný ředitel nemocnice Vladimír Dbalý jednání svého předchůdce odsuzuje a zdůrazňuje, že současné vedení nemá s kauzou nic společného.

„Vím o vyšetřování, ale je to stará kauza a je to v rukou policie,“ řekl Deníku.

Společnost s ručením omezením z Moravy měla podle policie vyrobit a dodat nemocnici kardiochirurgický laserový systém v hodnotě blížící se dvaceti milionům korun.

Dohodla se ale s vedením nemocnice na krytí podvodu, kterým se odčerpaly finanční prostředky. Společnost vystavila pět faktur za údajně provedené práce na přístroji v celkové hodnotě 18 milionů korun.

Dva z obviněných za úplatek zajistili, že nemocnice nebude po moravské firmě žádat vrácení záloh, ani dodání objednané techniky.

V případě prokázání viny hrozí obviněným až dvanáctiletý trest odnětí svobody. Všichni čtyři muži jsou zatím stíháni na svobodě.

David Jareš, Pražský deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?