Fakta Barbory Tachecí: Rozhovor s plicním specialistou doc. Šťastným

19. 10. 2010 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Hostem pořadu televize Prima byl doc. Boris Šťastný, přední český specialista na plicní onemocnění, také bývalý člen Havlova konsilia a také otec pražského lídra ODS. V článku najdete přepis rpzhovoru.


Barbora TACHECÍ, moderátorka: Docent Boris Šťastný, přední český specialista na plicní onemocnění, také bývalý člen Havlova konsilia a také otec pražského lídra ODS. Vítejte ve Faktech, pane docente, hezké odpoledne na Primě.

Boris ŠŤASTNÝ, plicní specialista: Hezký den.

moderátorka: Mimochodem už se vám syn svěřil se svými výsledky voleb?

Boris ŠŤASTNÝ: Zatím neměl čas, dokonce ani netelefonoval domů, neviděl jsem ho od té doby. Má hodně práce.

moderátorka: Vy sám jste zklamán nebo ne?

Boris ŠŤASTNÝ: Ne, nejsem. Já jsem očekával, viděl jsem a hodnotil jsem tu komplikovanou situaci, při které přebíral ODS po doktoru Bémovi a nečekal jsem nic zvláštního, poněvadž ty útoky na tu pražskou ODS ze stran médií a ostatních stran byla skutečně před volbami velice intenzivní a nedalo se čekat lepšího výsledku.

moderátorka: Váš syn je poměrně hodně známý mezi veřejností především díky svému boji proti kuřákům a proti kouření. Souvisí ten boj jeho s tím, že je to vaše životní profesní specializace?

Boris ŠŤASTNÝ: Je to možný, ale myslím, že ne. Je to spíš jeho anamnéza sportovce z mládí, který nikdy nekouřil, takže se dal do boje proti kouření. Samozřejmě na to mám vliv i já těmi svými názory na celou tu situaci.

moderátorka: Takže mu schvalujete ten způsob boje totiž býti radikálním bojovníkem proti kouření?

Boris ŠŤASTNÝ: Já si myslím, že by měl být ještě radikálnější, než je.

moderátorka: A jak to jde? Co ještě víc by mohl chtít, než zakázat kouření všude, všude, všude?

Boris ŠŤASTNÝ: Myslím, že by to měl ještě prosadit také.

moderátorka: Ano, ta maličkost mu chybí, máte pravdu. A říká se mimochodem, že to nemůže prosadit právě proto, že je tak hrozně radikální, že tam nenechává skulinku, že opravdu vlastně téměř omezuje lidi, kuřáky, v jejich rozumějte v jejich svobodě.

Boris ŠŤASTNÝ: Když se podíváte na mapu Evropy, tak většina států už zakázala kouření i takových, jako je Řecko, Anglie, Španělsko a tak dále. Jedině my jsme takoví jako konzervativní v tomhle tom směru a myslím, že k tomu dojde také.

moderátorka: Váš syn paradoxně v souvislosti s kouřením, proč, k tomu se dostanu, je také, alespoň se to píše, přítelem Václava Klause. Václav Klaus teď nedávno naopak podpořil Philipa Morrise při otevírání nové továrny a naopak dělal ten dojem, že jakoby bojuje za kuřáky. Jak to jde dohromady?

Boris ŠŤASTNÝ: To jste si na mě vymyslela záludnou otázku, skutečně ta celá věc vypadá asi tak, za prvé jsme v demokratickém státě, každý má právo říct svůj názor. Názor pana prezidenta a jeho tajemníka, myslím, že se jmenuje pan Jakl, jestli se nemýlím, je ten, že boj proti kouření u nás je veden nesprávným způsobem, příliš drastickým a závěr asi tak do jednoho slova toho, co říká pan prezident je: Buď povolte všem, aby si dělali, co chtějí, to znamená, aby kouřili kde chtějí, což by odpovídalo tomu, že je tady absolutní svoboda, anebo zakažte cigarety jako drogu prostě úplně, un blog. Ale tady už jsme na platformě ideologický, takový filosofický, co je svoboda člověka a tak dále. Do toho se tady nemůžeme samozřejmě pouštět.

moderátorka: Mně spíš jde o to, jestli v tom spíš chápete prezidenta nebo svého syna?

Boris ŠŤASTNÝ: Chápu oba, poněvadž já jsem fanda pana prezidenta a fandím mu už řadu let.

moderátorka: I když otvírá továrny Philipa Morrise?

Boris ŠŤASTNÝ: Ano, jako ta celá věc s tím otevřením té továrny a jeho přítomnosti 29. září v Kutné Hoře na otevření provozu továrny Philip Morris je trošku rozporuplná a nemůžu ji zcela pochopit. Ale je to zcela v kontextu s jeho názorem na radikalitu Evropské unie, poněvadž Evropská unie připravuje na příští rok zákaz doporučení zákazu kouření v restauracích a všude.

moderátorka: O tom co všechno chystá Evrposká unie v příkazech a zákazech, o tom se raději my dva spolu bavit nebudeme, protože to bychom tady museli být ještě dvě hodině, říká docent Boris Šťastný ve Faktech na Primě. Pane docente, stále platí, že největší metlou mezi jednotlivými druhy rakoviny je rakovina plic?

Boris ŠŤASTNÝ: Ano, já myslím, že ano. I když co do počtu případů, to znamená roční incidence se srovnává s tou rakovinou tlustého střeva, ale malignita, to znamená zhoubnost rakoviny plic je na prvním místě. Musíte si představit, že ze stovky pacientů, kterou diagnostikujeme, má šanci přežít pět let jenom deset z nich, to je tragické.

moderátorka: Souvisí to podle vás s tím, že vlastně se nedostanete k tomu, abyste včasně diagnostikovali tu nemoc anebo i kdybyste ji včasně diagnostikovali, tak prostě nejste schopni lépe bojovat proti rakovině?

Boris ŠŤASTNÝ: Oba faktory tady hrají roli. My, za prvé neexistuje žádná univerzální depistážní metoda, jako je třeba gastroskopie nebo kolonoskopie nebo vyšetření krve ve stolici, taková metoda depistážní u plicních chorob neexistuje. To je první věc a zadruhé je, že většina těch onemocnění přichází pozdě, bohužel právě proto, že neexistuje ta depistáž.

moderátorka: A kdybyste měl dát jednu radu potenciálním nemocným touto zhoubnou chorobou, tak jak by zněla? Kdy mají poprvé navštívit plicního lékaře, když cítíte?

Boris ŠŤASTNÝ: Já bych dal jednu radu ne těm nemocným, ale těm zdravým, a to je, aby nekouřili.

moderátorka: Nekouřit, ale když už se stane, tak kdy je ten okamžik, kdy by měli jít k lékaři?

Boris ŠŤASTNÝ: Když vykouří 200 tisíc cigaret.

moderátorka: Aha, tak to začnou dnes večer u nás počty. Ale ještě řekněte, v těch zemích, které jste zmínil, kde došlo k tomu prudkému poklesu kouření na veřejnosti speciálně, tak došlo tam také k poklesu onemocnění rakovinou plic?

Boris ŠŤASTNÝ: Samozřejmě. Například v Anglii, kde je přísný zákaz kouření v restauracích, tak nedávno publikovali v jednom renomovaném anglickém časopise výsledky sledování pacientů a kuřáků a zjistili, že se podstatně snížil počet onemocnění, ale nejen onemocnění rakovinou, ale hlavně onemocnění infarktem a cévními i jinými nemocemi, takže mohli uvolnit určitý množství lůžek na jiné účely.

moderátorka: Říká docent Boris Šťastný, plicní specialista, který byl dnešním hostem v Faktech na Primě. Pane docente, já vám děkuji, že jste přišel. Hezké odpoledne.

Boris ŠŤASTNÝ: Děkuji také.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?