Fakultní lékaři tisíce navíc nedostanou

24. 2. 2011 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Doktoři, kteří vyučují mediky, mají větší část úvazku jako učitelé. Vláda chce v roce 2013 tarifní platy zdravotníkům zrušit.


Potvrzeno. Lékaři v nemocnicích budou brát od března o pět až osm tisíc korun hrubého více. Nové tarify včera schválila vláda, která tak naplnila dohodu ministra zdravotnictví Leoše Hegera s lékařskými odbory.

Na protestní akci Děkujeme, odcházíme vydělali i ostatní zdravotníci: v roce 2012 by jim měly platy stoupnout o deset procent. Samotní lékaři mají v roce 2013 dosáhnout na 1,5- až 3násobek průměrné mzdy. Vše v závislosti na vnitřních úsporách ve zdravotnictví.

Nevýhoda fakultních nemocnic

Podle nových tabulek si začínající lékař polepší o 5000 korun hrubého měsíčně, jeho délesloužící kolega o 6500 a nejzkušenější lékaři o osm tisíc. Jenže ve fakultních nemocnicích mnozí z nich uvidí ve výplatě za březen mnohem nižší nárůst platu. Velká část doktorů má totiž v nemocnici jen malý úvazek (například 0,2). Většinu pracovní doby totiž oficiálně tráví vyučováním na lékařské fakultě.

Realitou tedy je, že lékaři ve fakultní nemocnici dostanou plat podle nových tarifů jenom třeba z jedné pětiny a zbytek obdrží od školy (v tomto případě už navýšení neplatí). Nic na tom nemění skutečnost, že prací pro nemocnici stráví více času, než kolik odpovídá částečnému úvazku.

Například zkušený lékař specialista se 16 lety praxe, který pracuje na fakultě a v nemocnici má oficiálně úvazek 0,2, dostane od března přidáno 1300 korun hrubého.

Jeho kolega s 28 lety praxe, jenž vede oddělení kliniky ve fakultní nemocnici, si díky navýšení tarifních platů polepší pouze o 1600 korun hrubého měsíčně.

Část výdělku, který dostávají od fakulty, jim od března nijak nestoupne. Už nyní jsou přitom „školské platy“ lékařů nižší než ty tabulkové. A rozdíly se ještě zvětší. „Máme svůj rozpočet, se kterým hospodaříme. Platíme ale bohužel hůře než nemocnice,“ potvrdil HN děkan 1. lékařské fakulty Tomáš Zima. Jeho fakulta se podobně jako ty ostatní řídí při odměňování lékařů mzdovými předpisy univerzity, nikoli tabulkovými platy pro lékaře.

Nižší školské platy tak bere například většina starších lékařů, tzn. asistentů, docentů a profesorů v pražské Všeobecné fakultní nemocnici. Přesto se řada z nich do protestní akce lékařů Děkujeme, odcházíme zapojila.

„Vedli jsme vlastně takový romantický boj za zvýšení platů zdravotníků. Přitom můj zdravotnický úvazek je 0,2, takže zvýšení tabulkových platů, byť třeba i výrazně, mi udělá pár stokorun. Ale doufám, že bude do budoucna zaveden status univerzitní nemocnice nebo že se úvazky změní podle toho, jak skutečně pro nemocnici pracujeme,“ řekl Michal Mára, gynekolog z Všeobecné fakultní nemocnice.

Konec tabulek

Vyřešení problémů lékařů ve fakultních nemocnicích není jediným úkolem ministra Hegera.

Blíží se také rok 2013, kdy začne platit evropská směrnice, která omezí povolené množství přesčasů lékařů maximálně na 8 hodin týdně, tedy 32 za měsíc.

Celý článek si můžete přečíst na serveru iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?