Fakultní nemocnice Brno provede ročně kolem 60 amputací končetin

17. 9. 2014 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři Fakultní nemocnice Brno každoročně provedou zhruba u 60 lidí amputaci ruky nebo nohy. ČTK to řekla mluvčí nemocnice Anna Mrázová. Pacienti utrpí jak fyzickou, tak psychickou újmu. Jednou z forem pomoci je hipoterapie, která využívá jízdu na speciálně vycvičeném koni.

Díky ní se lidé naučí pracovat s těžištěm těla a zažívají příjemné pocity, které při standardní léčbě chybí, uvedla mluvčí.

Slova Mrázové potvrzuje Andrea Brzobohatá, kterou meningokok připravil o obě nohy. Spolu s další zhruba padesátkou handicapovaných lidí se nedávno sešla na koňské farmě v Řícmanicích na Brněnsku, kde si po loňském úvodním ročníku akce účastníci hipoterapii vyzkoušeli.

Jízda na koni je pro lidi po amputaci velmi užitečná. „Jezdec musí aktivovat celé tělo, aby se přizpůsobil plynulým, rytmickým a opakujícím se pohybům koně a udržel se v sedle,“ uvedla Brzobohatá.

Hipoterapie má hned několik účinků. „Každý člověk je po amputaci končetiny velmi zasažený nejen ztrátou funkce, ale i ztrátou pojetí vlastního těla. Pacient se musí naučit pracovat s těžištěm těla, nově nalézt rovnováhu a postupně nahradit i ztrátu funkce. K tomu je prospěšná hipoterapie,“ vysvětlila Mrázová. Metoda podle ní aktivuje svalstvo a pomáhá dosahovat lepších rehabilitačních výsledků. „Lidem také pomáhá s psychickým smířením s nemocí a traumatem. Kůň je přítelem člověka, a pokud pacient nemá strach, může mu jízda navodit příjemné pocity, které často při standardní léčbě chybí,“ dodala Mrázová.

Na koňské farmě v Řícmanicích si léčebnou jízdu na koni vyzkoušela padesátka handicapovaných. Byli mezi nimi lidé po amputaci, ale také nevidomý chlapec nebo vozíčkáři. „Je také přínosem, že lidé se stejným osudem zjistí, že nejsou na světě sami a i s handicapem se dá žít,“ dodala Brzobohatá.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?