Fakultní nemocnice Brno staví nový heliport za 60 milionů Kč

19. 1. 2015 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Ve Fakultní nemocnici Brno vznikne za 60 milionů nový heliport. Nahradí stávající plochu u pavilonu T, která je nevyhovující. Moderní přistávací plocha by měla začít sloužit do poloviny letošního roku, řekla ČTK mluvčí nemocnice Anna Mrázová.


Podle ní bude u přistávací plochy pro vrtulník tunel, kterým se pacient dostane na urgentní příjem. Každoročně nemocnice eviduje více než 500 přistání vrtulníku.

Nemocnice má heliporty dva, z nichž jeden je záložní. První se nachází na střeše pavilonu I2, druhý je u pavilonu T. „Právě u pavilonu T nahradí stávající heliport zcela nová stavba. Kromě toho u ní vybudujeme transportní tunel, který spojí heliport s budovou,“ uvedla Mrázová. Pod přistávací plochou bude ještě parkovací dům.

Heliport s tunelem usnadní práci zdravotníkům a bude komfortnější pro pacienty, které dříve musela posádka převážet z vrtulníku do nemocnice venkem. „Zásadním způsobem se zlepší technická kvalita a bude se u nás moci přistávat nonstop,“ doplnila Mrázová.

Vybudování heliportu bude stát 60 milionů korun. Část peněz pokryje dotace z Evropské unie. „Bude to zhruba půl napůl, protože kromě heliportu stavíme i tunel, který platí nemocnice,“ dodala mluvčí.

Nemocnice je největším příjemcem pacientů s vážnými stavy, pro které je nutný transport vrtulníkem. V roce 2013 jihomoravská zdravotnická záchranná služba zaznamenala kolem 600 zásahů vrtulníku. Ve stejném roce přijala nemocnice 562 pacientů z vrtulníku. O rok dříve to v nemocnici bylo 609 případů při zhruba 630 vzletech vrtulníku záchranářů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?