Fakultní nemocnice Brno už má kolektivní smlouvu pro tento rok

16. 7. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Vedení Fakultní nemocnice Brno a zástupci všech odborových organizací včera podepsali kolektivní smlouvu pro letošní rok. Podepsání smlouvy předcházela několikaměsíční intenzivní vyjednávání o výši odměn...


BRNO - Vedení Fakultní nemocnice Brno a zástupci všech odborových organizací včera podepsali kolektivní smlouvu pro letošní rok. Podepsání smlouvy předcházela několikaměsíční intenzivní vyjednávání. Mluvčí nemocnice Jana Kuncová včera řekla, že smlouva je platná do 31. března příštího roku. Místopředseda Lékařského odborového klubu (LOK) Petr Neugebauer uvedl, že podepsaná smlouva je kompromisem.

Dlouhodobě sporným bodem bylo vyplácení odměn za zajištění nepřetržitého provozu, s čímž souviselo i hledání možností jak udržet příjmy zaměstnanců při současném způsobu financování nemocnic alespoň na úrovni příjmů roku 2003, připomněla Kuncová. Vedení nakonec podle Neugebauera pochopilo, že požadavky lékařů především v mimořádných otázkách odměn za takzvanou ústavní pohotovost nejsou nepřiměřené. Poznamenal ale, že například osobní příplatky pracovníků jsou stále vázány na výsledky hospodaření nemocnice.

Kvůli zdlouhavému jednání o kolektivní smlouvě dokonce některá pracoviště fakultní nemocnice přistoupila od poloviny května na směnný provoz. Lékaři práci na směny všude ukončili v závěru června, uvedl Neugebauer.

Na podobě kolektivní smlouvy se vedení s LOK dohodlo již počátkem června, ujednání ale narazilo na nečekaný odpor nelékařských odborů. Odborové organizace si pak vyjasnily svá stanoviska a na znění smlouvy se dohodly. Neugebauer doplnil, že na nové kolektivní smlouvě začnou pracovat v listopadu.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?