Fakultní nemocnice Brno zavře LDN v Bílovicích nad Svitavou

2. 5. 2011 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Léčebna dlouhodobě nemocných (LDN) v Bílovicích nad Svitavou nejpozději do konce července ukončí svůj provoz. Lékaře a sestry převezme mateřská Fakultní nemocnice Brno, pacienty jiná zařízení, nebo si je budou muset k sobě vzít rodiny.


Ředitel fakultní nemocnice Roman Kraus ČTK řekl, že léčebna se zavře, protože budova nevyhovuje požárním předpisům a 57 milionů korun na rekonstrukci nemocnice nemá. S rušením léčebny nesouhlasí lidé z regionu.

Léčebna disponuje 85 lůžky a loni tam bylo během roku hospitalizováno 433 lidí. Podle mluvčí Fakultní nemocnice Brno Anny Mrázové má LDN vysokou obsazenost, přesahuje 85 procent. Lékaři, sestry a rehabilitační pracovníci tam pečují o vážně nemocné seniory. Jedno ze tří oddělení je vyhrazeno i paliativní medicíně, která má zmírnit trápení člověka, jehož už nelze vyléčit.

Místní kvůli nesouhlasu se zánikem zařízení začali podepisovat petici. Adresují ji řediteli Krausovi a o podporu pro zachování léčebny žádají i starostu Bílovic nad Svitavou. „V dnešní době, kdy je nedostatek následných lůžek, jsme touto situací doslova zděšeni a neumíme si ji ani vysvětlit,“ stojí v otevřeném dopise starostovi, který má ČTK k dispozici. Mezi lidmi se spekuluje i o tom, zda z léčebny nemá být hotel.

„Z toho nebude nic,“ reagoval Kraus. Stát podle něj léčebnu jako nepotřebný majetek nabídne bezúplatně dalším státním institucím. „Když to nebudou chtít, tak to možná někdo koupí, anebo taky ne. Já nevím,“ dodal. Zdůraznil, že na rekonstrukci zařízení se snažil získat peníze. Protože však neuspěl ani v evropských fondech ani u státu, rozhodl prý ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), že se léčebna zavře. Termínem ukončení provozu bude 1. červenec nebo 1. srpen.

Léčebna leží uprostřed lesů u málo frekventované silnice z Adamova do Bílovic nad Svitavou. Budova z roku 1930 nejdřív sloužila jako ozdravovna pro chudé studenty a učně, pak jako hotel. V roce 1938 se z ní stalo plicní sanatorium, a to díky poloze v čistém údolí řeky Svitavy. Před deseti lety se léčebna stala součástí fakultní nemocnice a proměnila se na LDN.

Dnes má tři oddělení, na každém působí jeden lékař, osm sester a šest sanitářek. Podle Krause dostanou místo jinde ve Fakultní nemocnici.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?