Fakultní nemocnice Brno změní normy, chce omezit chybná ošetření

29. 7. 2010 8:34
přidejte názor
Autor: Redakce
Fakultní nemocnice Brno zavádí změny, které by měly zmenšit riziko špatného ošetření. Pomoci mají nové vnitřní předpisy.


Jdou do takových detailů, jako jak mají vypadat dveře na odděleních v dětské nemocnici, aby tudy děti neutekly, nebo jak dohlížet na výměnu krevních konzerv v chladicích boxech v souladu s datem spotřeby. Akreditace má přispět k odstranění chyb, řekl ředitel Roman Kraus.

Podle zástupců akreditační nadace Det Norske Veritas je v západní Evropě deset procent všech ošetření chybných, z toho pět procent vede k úmrtí. Čtvrtina chyb prý plyne ze záměny léků.

Kraus dnes čísla zpochybňoval. „Jsem si zcela jist, že tato čísla v ČR neplatí. Rozhodně nejsou nulová, protože dochází ke špatným stanovením diagnózy, k zavedení špatné léčby,“ uvedl. Akreditace mají podle něj počet chyb snížit na minimum. „Ale nikdy nebudou na nule,“ podotknul.

Akreditace stojí asi 1,5 milionu korun, v ceně jsou i služby, které by nemocnice platila tak jako tak.

Podle Krause nemocnice do akreditace investuje, protože ji začíná vyžadovat ministerstvo zdravotnictví. Lidé z vedení nemocnice také věří, že se jim krok vyplatí v budoucnu a držitele akreditací budou zvýhodňovat zdravotní pojišťovny.

Zatím tomu tak není a podle Radky Mistrové z jihomoravské pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny se v brzké době změna nechystá. Musely by se na ní prý dohodnout všechny pojišťovny.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?