Fakultní nemocnice by měly začít s rušením lůžek od pololetí

16. 5. 2011 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Fakultní nemocnice by měly začít s plánovaným rušením akutních lůžek už od pololetí. Počítá s tím návrh nařízení ministerstva zdravotnictví ředitelům těchto nemocnic.


Zaniknout by mělo pět procent lůžek, tedy asi 840. Vyplývá to z materiálu, který dnes projednávala zdravotnická tripartita. Ministerstvo řídí 11 fakultních nemocnic a dalších sedm specializovaných ústavů.

S rušením nemocničních lůžek počítá navrhovaná reforma zdravotnictví. Podle materiálu z jednání zdravotnické tripartity, kterou tvoří zástupci ministerstva, odborů a zaměstnavatelů, se počítá s nařízením ředitelům fakultních nemocnic „k přímé realizaci snížení počtu akutních lůžek k 1.7.2011“.

Změny se mají dotknout desetiny akutních lůžek. Celkem by se jich mělo zrušit pět procent, dalších pět procent se má změnit na lůžka péče následné. Cílem je „skutečná efektivita provozu“. Uzavřít by se měla případně „oddělení, minimálně stanice“, stojí v podkladech pro jednání tripartity.

Jedenáctka nemocnic a sedm ústavů má celkem 18.144 lůžek. Z nich 16.755 je akutních. Celkem by jich tedy mělo zůstat 15.080. Polovina z rušených lůžek se má změnit na lůžka péče následné. Celkem by jich mělo podle materiálu místo nynějších 1389 být 2175. „Navýšení počtu lůžek následné péče je navrženo pouze v případě těch vybraných zdravotnických zařízení, kde je jejich existence logická a efektivní,“ uvádí zpráva pro tripartitu.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) dříve uvedl, že rušení lůžek bude dlouhodobější proces. Slibuje si od něj úspory i lepší využití financí. Na přeměně lůžkového fondu spolupracuje také s ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem (TOP 09). Model optimální zdravotní a sociální péče by chtěli podle nedávného vyjádření najít do konce roku 2013.

Podle mluvčího Vlastimila Sršně mají nemocnice dodat ministerstvu své představy do 1. července. Pak teprve se domluví výsledné počty se zdravotními pojišťovnami. Fakultní nemocnice podle zjištění ČTK už zhruba měsíc vyjednávají s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP), kolik lůžek v jakém oboru by měly zrušit a kolik převést na péči následnou. Stejná jednání je čekají se zaměstnaneckými pojišťovnami. Podle materiálu pro tripartitu jsou výsledkem prvních jednání s VZP „tvořící se dohody“ o tom, jak by se letos a v příštím roce měl lůžkový fond změnit a úhrady by přitom neměly klesnout.

Ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Marek Zeman soudí, že akutní lůžka by se měla rušit „diferencovaně“, tedy podle situace a potřeb nemocnic. Vinohrady mají tisícovku lůžek, ředitel je připraven jich zrušit 50. Prostor pro přeměnu dalších pěti procent lůžek na lůžka následná nevidí. „Jestliže by to přišlo příkazem, tak bychom se tím museli zabývat, na druhou stranu my moc možností další redukce v tuto chvíli nevidíme,“ řekl ČTK. Dodal, že pro nemocnici je stěžejní traumacentrum, kde se „moc redukovat nemůže“.

Fakultní nemocnice Bulovka má 1116 lůžek, její mluvčí Jakub Hofmann ČTK řekl, že zatím nemůže případné změny komentovat. Mluvčí Fakultní Thomayerovy nemocnice Martina Štanclová ČTK řekla, že nyní jednají s VZP, zatím ještě ani nezačali jednat s ostatními pojišťovnami a stejně jsou na tom prý i ostatní nemocnice. „Konečné počty, kolik lůžek máme zrušit nebo měnit, tedy zatím nemáme,“ shrnula.

Podle projednávaného materiálu bude ministerstvo tlačit na to, aby nemocnice fungovaly efektivněji a snížily náklady. Ušetřené peníze mají posloužit na pokrytí zvýšené daně z přidané hodnoty, inflace i růstu mezd zdravotníků a lékařů. Po fakultních nemocnicích by se mělo rušení lůžek dotknout i nemocnic v regionech, o němž bude ministerstvo jednat s vedením krajů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?