Fakultní nemocnice letos začne v Brně stavět novou porodnici

11. 1. 2010 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Největší nemocnice na jihu Moravy, Fakultní nemocnice Brno, zahájí letos stavbu nové porodnice. Pavilon za 1,2 miliardy korun, kde by se ročně mělo narodit až 3000 dětí, začne stavět v areálu v Brně-Bohunicích.


Peníze na letošek má zajištěny, řekl ČTK ředitel Roman Kraus. Stavba má trvat dva roky a po dokončení se do nových prostor přestěhuje porodnice z Obilního trhu v centru města. Ženy tam rodí přes 120 let.

Podle Krause bude zahájení stavby nového pavilonu gynekologicko-porodnické kliniky největší investicí. Kromě toho nemocnice chystá menší se spoluúčastí evropských peněz.

Jednu žádost směřuje do oblasti onkologie - za peníze by se měly nakupovat přístroje potřebné pro léčbu rakoviny u dospělých i u dětí. Z další by se měla zkvalitňovat rehabilitace.

Třetí projekt je zaměřen na prevenci takzvaných nosokomiálních infekcí. Jedná se o nákazy, které si člověk nepřinese s sebou do nemocnice, ale jimiž onemocní při pobytu na lůžku. Potýkají se s nimi všechny nemocnice, mírnit se je snaží například přísnějšími pravidly pro dezinfekci.

Podle ředitele má nemocnice řadu dalších záměrů, jejich uskutečnění však závisí na financování. Dlouho v nemocnici uvažují například o potřebě zvýšit počet parkovacích míst. „My je samozřejmě nutně potřebujeme jak u dětské nemocnice, tak v Bohunicích,“ řekl Kraus.

Podle něj je však iluzorní, že by nemocnice získala na investici státní dotaci, a ani v evropských fondech vhodná výzva není. Nemocnice proto usiluje sehnat pro stavbu soukromého partnera.

Fakultní nemocnice Brno je největší na jihu Moravy a se svými asi 4500 pracovníky i největším zaměstnavatelem v regionu. Sdružuje čtyři nemocniční pracoviště - areál v Bohunicích, porodnici na Obilním trhu, dětskou nemocnici a léčebnu dlouhodobě nemocných v Bílovicích nad Svitavou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?