Fakultní nemocnice naléhavě potřebuje krev

20. 6. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Krevní centrum Fakultní nemocnice s poliklinikou Ostrava má v současné době nedostatek všech krevních skupin s Rh- faktorem negativním. Nemocnice se proto obrací s prosbou na všechny s tímto faktorem, aby ostravské krevní centrum navštívili. Denní spotřeba je přitom šedesát až sedmdesát krevních konzerv denně...


Krevní centrum Fakultní nemocnice s poliklinikou Ostrava má v současné době nedostatek všech krevních skupin s Rhfaktorem negativním. Nemocnice se proto obrací s prosbou na všechny s tímto faktorem, aby ostravské krevní centrum navštívili.

„Velmi nám to pomůže. Jen pro dokreslení, právě u nás se spotřebuje denně v průměru šedesát až sedmdesát krevních konzerv,“ řekla primářka krevního centra fakultní nemocnice Zuzana Čermáková.

A jak je to s dárcovstvím v České republice obecně? Méně než jedno procento krve získají české transfuzní stanice od placených dárců, což znamená, že téměř všechna krev je tedy od bezplatných dárců.

Česko tak téměř naplňuje doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO), aby dárcovství bylo dobrovolné a neplacené ze sta procent. Na placeném dárcovství dosud závisí většina rozvojových zemí.

V České republice je veškerá darovaná krev testována na HIV, hepatitidu B a C a syfilidu. Ze 124 sledovaných zemí tyto testy neprovádí 56. Důvody jsou nedostatek nebo nedostupnost testovacích nástrojů, chybějící infrastruktura a nedostatek odborníků.

Výměna krve a přípravků z ní mezi zeměmi téměř není. Doprava je komplikovaná a doba použitelnosti malá. Výjimečně se dělá v rámci humanitární pomoci.

„Dovoz krve do Česka je teoreticky možný, ale v praxi se neděje. Pokud by některá firma chtěla krev dovézt, musela by získat od ministerstva zdravotnictví licenci a zaručit, že kvalita dovezené krve a výrobků z ní odpovídá kvalitě přípravků v Česku,“ řekl předseda společnosti transfuzního lékařství Petr Turek.

Doplnil, že mezi českými nemocnicemi se krev běžně předává. Velké nemocnice, které provádějí nejnáročnější operace, totiž získávají od svých dárců méně krve, než potřebují.

Moravskoslezský deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?