Fakultní nemocnice Olomouc plánuje potrubní poštu za 85 mil. Kč

16. 3. 2015 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Rozsáhlý systém potrubní pošty, která propojí všechny kliniky, hodlá vybudovat Fakultní nemocnice v Olomouci (FNOL). Potrubní pošta výrazně zrychlí dopravu vzorků biologického materiálu či léků a její stavba má stát zhruba 85 milionů korun. Tendr na dodavatele potrubní pošty chce FNOL vyhlásit v dubnu a zakázka má být dokončena příští rok v červnu.


ČTK získala údaje z databáze veřejných zakázek.

„Rozsahem a kvalitou to bude největší síť potrubní pošty v zemi,“ řekl dnes ČTK mluvčí FNOL Egon Havrlant. Potrubí by mělo celkem měřit sedm kilometrů. Projekt počítá s tím, že na pneumatický dopravní systém bude v celém areálu nemocnice napojeno zhruba 20 budov včetně domu Teoretických ústavů, ve kterém už potrubní pošta funguje. Postavena má být i centrála, která bude potrubní poštu pohánět.

FNOL si od stavby potrubní pošty slibuje jednodušší a rychlejší dopravu léků, vzorků krve a dalšího biologického materiálu z klinik do laboratoří. Speciálními kapslemi budou moci být potrubím dopravovány i dokumenty.

Nyní tyto zásilky roznáší pomocní zdravotničtí pracovníci i kvalifikovaný zdravotnický personál. Zaměstnanci denně po celém areálu FNOL nachodí několik desítek kilometrů. „Areál nemocnice je značně rozlehlý, takže se tyto procesy díky potrubní poště výrazně zrychlí a zpřesní. Vyloučí se i chyba lidského faktoru,“ podotkl Havrlant.

Nový systém potrubní pošty loni vybudovala ve svém lochotínském areálu plzeňská fakultní nemocnice. Potrubím spojujícím všechny objekty zdravotníci posílají do nemocničních laboratoří vzorky krve, moči, mozkomíšního moku a další biologický materiál. Potrubní pošta dokáže zkrátit doručení vzorku ze vzdálenějších míst nemocnice až z půl hodiny na několik minut.

Zavedení potrubní pošty, kterou už využívá řada nemocnic, stálo v Plzni 15,6 milionu korun, z toho zhruba 12 milionů pokryla dotace EU. Včetně desetiletého servisu systému přijde pošta na 19,2 milionu korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?