Fakultní nemocnice Ostrava dostavuje perinatologické centrum

9. 9. 2016 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Fakultní nemocnice Ostrava (FNO) začala s dostavbou gynekologicko-porodnické kliniky a perinatologického centra, která bude stát zhruba 130 milionů korun a dokončena by měla být v polovině dubna.


Cílem je zvýšit kapacitu perinatologického centra, které pečuje například o předčasně narozené děti, novorozence s nižší porodní váhou či jiné komplikované případy. Dostavba umožní, aby všechna oddělení a ambulance gynekologicko-porodnické kliniky byla pod jednou střechou, řekl ČTK mluvčí nemocnice Tomáš Oborný.

Ve FNO se loni narodilo 2405 dětí, přičemž 200 dětí se narodilo s váhou v rozmezí od 1000 do 1999 gramů, 55 dětí mělo porodní váhu pod 1000 gramů. Podle přednosty kliniky Ondřeje Šimetky je perinatologické centrum nejvytíženějším v České republice.

„Více než 20 procent všech porodů ve Fakultní nemocnici Ostrava je předčasných, v poradně pro rizikové gravidity sledujeme ročně více než 800 žen a z vícečetných gravidit se narodilo 200 dětí. Je k nám ročně převezeno až 200 těhotných z okolních porodnic a dalších 260 novorozenců se zhoršeným zdravotním stavem je přivezeno po porodu,“ uvedl Šimetka.

Kromě perinatologického centra slouží porodnice ve fakultní nemocnici i pro rodičky s normálním těhotenstvím, a je tak velmi vytížená. Počet porodů v ní navíc podle mluvčího stoupá. Loni se meziročně zvýšil o 15 procent.

„Kapacita porodnice i celého centra je tak zcela naplněna a zejména v posledních měsících jsme byli nuceni některé rodičky odmítat nebo transferovat do jiných regionů. Proto se dostavba centra stala absolutní nutností,“ řekl Šimetka.

Dostavbu nemocnice z části uhradí s pomocí státní dotace, která bude zhruba 70 milionů korun, zbývající část bude financovat z vlastních prostředků.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?