Fakultní nemocnice Ostrava má novou angiolinku za 23 mil. Kč.

18. 12. 2014 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Komplexní cerebrovaskulární centrum Fakultní nemocnice Ostrava (FNO), které se věnuje především pacientům s neurologickými potížemi, má k dispozici novou angiolinku za zhruba 23 milionů korun.


Přístroj umožní lékařům hlavně kvalitnější zobrazení mozkového řečiště, řekl ČTK mluvčí nemocnice Tomáš Oborný.

„Zjednodušeně řečeno, nová angiolinka představuje obrovský skok kupředu z hlediska kvality zobrazení i z hlediska bezpečnosti, nabízí mnohem větší komfort lékařům i pacientům,“ řekl náměstek ředitele pro vědu a výzkum a vedoucí angiolinky Václav Procházka.

Odborníci Komplexního cerebrovaskulárního centra FNO, které je jedním z deseti center v republice, pečují o přibližně 1100 pacientů ročně. „Z tohoto počtu představují 60 procent pacienti s neurologickými potížemi, převážně s cévními mozkovými příhodami, kteří se v našem centru koncentrují z primárních center regionu a k nám jsou převáženi k intervenčnímu výkonu, jímž se snažíme zprůchodnit jejich mozkové řečiště. Vysoká kvalita nového přístroje nám tedy umožní zajistit vysoce kvalitní péči pro pacienty z celého Moravskoslezského kraje,“ uvedl Procházka.

Podle něj spolu se stárnutím populace roste nejen počet pacientů s mozkovými příhodami, ale i s mozkovými nádory. Právě cévní mozková příhoda je třetí nejčastější příčinou úmrtí a nejčastější příčinou invalidity v Česku. Jen v Ostravě je ročně zhruba 1600 nových pacientů s mrtvicí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?