Fakultní nemocnice při modernizaci techniky zřejmě nechybovaly

18. 8. 2011 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Fakultní nemocnice v uplynulých letech nechybovaly zásadním způsobem při modernizaci těžké zdravotnické techniky. Vyplynulo to z výsledků kontroly ministerstva zdravotnictví, o kterou ministerstvo požádali poslanci ze sněmovního kontrolního výboru, když se zabývali pořizováním zdravotnické techniky.


Chtěli po ministerstvu, aby ověřilo, zda se za modernizací ve skutečnosti neskrývaly nákupy nové techniky. „V rámci dostupné dokumentace jsme nenalezli žádné zásadní pochybení,“ řekl na dotaz ČTK mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň.

To samé řekl ČTK také poslanec a člen kontrolního výboru Vít Němeček (ODS), který je zpravodajem výboru k této problematice. „Z toho, co nám ministerstvo poslalo, vyplývá, že o žádném pochybení nevědí,“ řekl. Jak ale dodal, při projednávání ve výboru bude chtít ještě ministerstvu položit několik doplňujících dotazů.

Výbor letos v květnu požádal ministra Leoše Hegera (TOP 09), aby nechal prověřit, jak fakultní nemocnice od ledna 2006 do konce loňského roku nakupovaly těžkou zdravotnickou techniku. Šlo o nákupy počítačových tomografií, magnetické rezonance, angiografií nebo lineárních urychlovačů. Ministerstvo tak podle svého mluvčího zkontrolovalo v červnu a červenci celkem 15 investičních akcí.

Tato analýza měla podle poslanců prověřit, zda šlo opravdu o modernizaci přístrojů a nikoli o nákup nových. Takovýto nákup by se musel odehrávat v jiném režimu. Poslanec Němeček tehdy ČTK řekl, že signály o těchto skrytých nákupech přicházely ze samotných nemocnic a informace měl i z vlastní zkušenosti.

Výbor se k této problematice dostal, když se zabýval nákupy zdravotnické techniky ve společnosti Ústeckého kraje Krajská zdravotní. Již dříve dospěl k závěru, že byly předražené. Poslanci požádali ministra financí Miroslava Kalouska, aby je v této kauze do konce srpna informoval o dalším vývoji.

Jak hodnotíte rozhodnutí ministra Hegera upustit od zavedení generické preskripce? Hlasujte v nové anketě na Zdraví.Euro.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?