Fakultní nemocnice v H. Králové pořídila robotický systém

4. 2. 2016 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Fakultní nemocnice v Hradci Králové pořídila zhruba za 70 milionů korun nový robotický systém, který bude používat především na složité onkologické operace prostaty či dělohy. Podle přednosty urologické kliniky hradecké nemocnice Miloše Broďáka nový systém snižuje riziko komplikací a také zkracuje rekonvalescenci po operaci.


„Pacientovi zákrok způsobí menší trauma, ztrátu krve i menší jizvy. Je také minimální riziko infekce,“ uvedl k výhodám Broďák. Pacientovi po operaci zbude pouze několik vpichů. Robotický systém umožňuje lékaři provádět operace za pomoci čtveřice ramen, která ovládá ze speciální ovládací konzole.

Podle Broďáka pořízení robotického centra nemocnice připravovala zhruba sedm let. První operaci provedli lékaři 27. ledna, nyní se doškolují další chirurgové, kteří budou nové zařízení využívat. První pacient, který operaci za pomoci systému podstoupil, si zákrok pochvaluje. „Po zákroku se cítím velmi dobře. Můžu říci, že jestli jste byli někdo operování na slepé střevo, tak tady po tom velkém zákroku jsou daleko menší potíže než po tom slepáku,“ řekl dnes novinářům pacient.

Robotické centrum v hradecké fakultní nemocnici je osmým podobným zařízením v republice, dosud museli pacienti z východních Čech, kteří měli o robotickou operaci zájem, do Prahy, Olomouce či Mostiště. Podle Broďáka by robotický systém měl umožnit zvládnout zhruba 200 onkologických operací prostaty ročně. „Do budoucna přibudou operace ledvin, ale i cévní a kardiochirurgické operace, ale také v oblasti pánve či krku,“ řekl Broďák.

Fakultní nemocnice v Hradci Králové na 39 pracovištích poskytuje pacientům 1360 lůžek. Každoročně je hospitalizováno přes 41.000 pacientů, z nichž je zhruba 40 procent operováno. Ambulantně je v nemocnici každý rok ošetřeno okolo 700.000 pacientů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?