Fakultní nemocnice v Olomouci opravila centrum pro sklerózu

17. 4. 2014 8:04
přidejte názor
Autor: Redakce
Fakultní nemocnice v Olomouci dnes otevřela zrekonstruované centrum pro léčbu pacientů s roztroušenou sklerózou a dalšími vážnými onemocněními centrální nervové soustavy, do jehož úpravy z vlastních zdrojů investovala 1,5 milionu korun. Díky rekonstrukci mohou pacienti většinu základních vyšetření absolvovat na jednom místě, řekl novinářům přednosta Neurologické kliniky Fakultní nemocnice v Olomouci Petr Kaňovský.


„Onemocnění centrální nervové soustavy jsou zpravidla provázena potížemi s hybností a právě s ohledem na to jsme se snažili naše centrum modernizovat,“ uvedl Kaňovský. Pacienti mají nyní na stejném podlaží k dispozici čtyři nově upravené vyšetřovny, elektrofyziologickou laboratoř a je zde i pracoviště, které vyhodnocuje snímky z magnetické rezonance.

„Prostory jsou krásné, velké a velmi vhodné pro pacienty s roztroušenou sklerózou. Všechno je na jednom místě a je tady pacientům poskytnuta komplexní služba,“ řekl dnes novinářům prezident občanského sdružení Unie Roska Karel Hrkal. Unie Roska sdružuje pacienty s roztroušenou sklerózou.

Prostory opraveného centra jsou podle přednosty díky bezbariérovému přístupu dobře dostupné a pracoviště je propojeno se sousední budovou hematoonkologické kliniky. Pacienti tak mohou mohou využít i nájezdovou rampu a dva výtahy.

„Naše pracoviště je vedle Všeobecné fakultní nemocnice v Praze jedním ze dvou předních center v ČR, která umožňují časnou diagnostiku a terapii roztroušené sklerózy. Léčba zahrnuje moderní terapeutické postupy včetně biologické léčby, která je velmi nákladná, ale u mladých nemocných oddaluje invaliditu a umožňuje jim zapojit se do běžného života,“ řekl vedoucí lékař opraveného centra Jan Mareš.

V olomouckém centru pro roztroušenou sklerózu se nyní léčí více než 2000 pacientů a výjimkou podle Mareše nejsou ani děti. Nejčastěji je však toto onemocnění zjištěno u mladých lidí mezi 20. a 40. rokem života. V celém Česku trpí roztroušenou sklerózou zhruba 19.000 lidí. Chronické zánětlivé onemocnění postihuje mozek a míchu, což má nepříznivý vliv na tělesné, mentální i psychické funkce. Roztroušená skleróza je nevyléčitelná nemoc, její průběh lze ale při včasném zahájení léčby ovlivnit.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?