Fakultní nemocnice za soukromé peníze

16. 1. 2015 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Bratislava bude mít novou fakultní nemocnici v přepočtu za šest miliard korun. Stát na ni ale nemá prostředky, a tak celý projekt svěří investorovi. Podle sociálnědemokratické vlády je to nejvhodnější varianta. Opozice to ale označuje za přelévání miliard do kapes soukromníků.


David MIŘEJOVSKÝ, redaktor: Průměrné stáří bratislavských nemocnic je přes čtyřicet let. Budovy jsou mnohdy ve velmi špatném stavu. Na zoufalé podmínky si roky stěžují pacienti i personál. Tři současné fakultní nemocnice má proto nahradit jedna nová, nejmodernější ve střední Evropě. Podle původních plánů ještě z osmdesátých let měla nová fakultní nemocnice stát tady na okraji města ve čtvrti Rásochy. Dokonce ji začali stavět. Po revoluci ale došly peníze a hrubá stavba už pětadvacet let chátrá. Dostavět Rásochy by bylo podle ministerstva zdravotnictví dvakrát dražší než vybudovat nový areál. Ten proto vznikne tady. Budovy Nemocnice svatého Michala půjdou k zemi a stavět se začne na prázdném pozemku. Ministerstvo zdravotnictví letos vybere investora. Ten nemocnici do roku 2018 postaví a další tři dekády bude provozovat.

Dušan ZACHAR, Institut pro ekonomické a sociální reformy INEKO: Ty největší rizika jsou, jestli se nakonec ty platby nenavýší, respektive jestli to nebude mít dopad na, negativní dopad na veřejné finance.

David MIŘEJOVSKÝ, redaktor: Zařízení má poskytovat kvalitnější péči než stávající tři fakultní nemocnice. Proto se v porovnání s nimi počítá s méně lůžky i nižšími stavy personálu, což přinese úspory. Opozice ale za velkými plány vidí rozkrádání veřejného zdravotnictví.

Daniel LIPŠIC, předseda hnutí Nová většina, opoziční poslanec /NOVA/: Tento projekt navrhuje, aby výnos roční soukromého partnera byl ve výši patnáct celých šest procenta, což je při dnešních úrokových sazbách v bankách absolutně šílený výnos.

David MIŘEJOVSKÝ, redaktor: Ministerstvo tvrdí, že vše ohlídá jak z medicínského, tak i ekonomického hlediska.

Ivan POPROCKÝ, Institut zdravotní politiky, Ministerstvo zdravotnictví SR: Celý ten projekt, to znamená, jeho výstavba, jeho činnost i zisk toho samotného soukromého partnera bude financovaný jen ze zdrojů veřejného zdravotního pojištění, to znamená, nepředpokládáme žádné dodatečné platby ze strany státu.

David MIŘEJOVSKÝ, redaktor: Zájem má šestadvacet investorů. Mezi nimi i velké slovenské a české firmy, jako je J&T, Penta nebo Agel. Ty ale neprovozují velkou nemocnici postavenou před maximálně osmi lety, což je jedna ze základních podmínek soutěže. Pokud se nespojí se zahraniční společností, která ji splňuje, ministerstvo je do tendru nepustí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?