Fakultní nemocnice zdokonalí léčbu rakoviny

23. 9. 2009 9:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Vyšší efektivitu v diagnostice a léčbě nádorových onemocnění umožní nové vybavení Komplexního onkologického centra Fakultní nemocnice v Olomouci. Na modernizaci získalo celkem 84,3 miliónu korun. Větší část financí poskytla Evropská unie, 15 procent půjde z ministerstva zdravotnictví...


Všech 13 komplexních onkologických center v České republice si z evropských strukturálních fondů rozdělí téměř dvě miliardy korun.

V případě FNOL pomůže projekt zmodernizovat a obnovit vybavení na sedmi klinikách. Kromě onkologické kliniky budou moci novou techniku pořídit i klinika plicních chorob a TBC, neurochirurgická klinika, hematoonkologická klinika, chirurgická klinika, laboratoř experimentální medicíny dětské kliniky a ústav patologie.

Z celkové částky získá nejvíce peněz onkologická klinika. Přes 60 miliónů korun je určeno zejména na pořízení počítačů a programů pro systém související s léčbou nádorů ozařováním.

„Znamená to pro nás obrovský posun zejména v oblasti plánování a přípravy pacienta na léčbu. Budeme moci ještě přesněji ozařovat nádor a co nejméně okolní tkáň,“ uvedl koordinátor onkologického centra a přednosta onkologické kliniky Bohuslav Melichar. Na jeho klinice se lékaři nejčastěji setkávají s rakovinou prsu, tlustého střeva a konečníku a prostaty.

Rychlejší odhalení zhoubných nádorů

Nová zařízení, která přispějí k dřívějšímu odhalení zhoubného bujení, získá díky projektu také klinika plicních chorob a TBC.

„Pomůže nám to odhalit nádory dříve, více se dozvíme o jejich rozsahu a typu. To je důležité pro efektivnější a přesněji cílenou léčbu. Týká se to zejména nádorů průdušek, mezihrudí a pohrudnice. Stále ovšem platí, že nejčastěji se setkáváme právě s rakovinou plic, která je také největším zabijákem mezi všemi zhoubnými nádory,“ doplnil přednosta kliniky Vítězslav Kolek.

Podle ředitele nemocnice Radomíra Maráčka byli dodavatelé vybíráni ve 12 samostatných veřejných zakázkách. V sedmi z nich jsou už podepsány smlouvy. Všechny přístroje a zařízení začnou fungovat nejpozději do konce listopadu.

V olomoucké fakultní nemocnici lékaři ročně odhalí přes 2000 nových případů rakoviny a zároveň ošetří zhruba 7000 onkologicky nemocných pacientů.

Bedřich Novotný, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?