Fakultní nemocnici Olomouc chybí dárci krve, spustila kampaň

14. 6. 2013 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Fakultní nemocnice v Olomouci (FNOL) se v posledních letech potýká s nedostatkem nových dárců krve. Loni na transfuzní stanici FNOL přišlo poprvé darovat krev pouze 800 lidí, což je nejméně v historii. FNOL se proto rozhodla spustit propagační kampaň, pomocí které chce přilákat nové dárce.


„Počet nových dárců, kteří se odhodlají a přijdou k nám darovat krev, se rok od roku snižuje. S nostalgií vzpomínáme na doby, kdy chodily i dva tisíce prvodárců ročně. V posledních letech jsme postupně spadli na zhruba polovinu, ale loňský rok byl z tohoto pohledu opravdu rekordně slabý,“ řekla dnes novinářům primářka Transfuzního oddělení FNOL Dana Galuszková.

Olomoucké transfuzní stanici sice krev díky stále dárcovské základně zatím nechybí, dárci ovšem postupně stárnou a jejich počet se snižuje. FNOL proto zahájila kampaň, která cílí zejména na mladé lidi, kterých chodí darovat krev velmi málo. „Přitom je Olomouc univerzitním městem a studuje tady až 25.000 mladých lidí. To je velký potenciál,“ podotkla Galuszková.

Kampaň dostala název 470 ML, který vyjadřuje množství krve odebrané při jedné návštěvě transfuzního oddělení. Její součástí jsou informační letáky distribuované například do studentských klubů, webové stránky www.470ml.cz i profil na sociální síti Facebook. Každý nový dárce dostane tričko s motivem komára a heslem „Nekrmte komáry! Radši darujte!“

V registru FNOL je nyní zhruba 7500 dárců krve. Největší zdravotnické zařízení v Olomouckém kraji ročně provede 25.000 odběrů krve a jejích složek. Roční spotřeba FNOL činí více než 7000 litrů krve.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?