Farmaceutická firma Aventis díky nižším nákladům zvedla zisk

28. 7. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Francouzsko-německá farmaceutická společnost Aventis zaznamenala v druhém čtvrtletí mírné zvýšení zisku díky úsporám nákladů, růst tržeb však ohrožuje slabý prodej klíčového léku Allegra...


PAŘÍŽ - Čistý zisk se zvýšil na 640 milionů eur z loňských 603 milionů eur, oznámila dnes společnost, která je nyní na začátku procesu převzetí francouzským rivalem Sanofi-Synthélabo.

Analytici očekávali zisk až 662 milionů eur. Tržby se mírně zvýšily na 4,22 miliardy z 4,17 miliardy eur v druhém čtvrtletí 2003.

Aventis se tři měsíce snažil vzdorovat svému převzetí firmou Sanofi, nakonec však nabídku na konci dubna přijal. Boj se Sanofi snížil čistý zisk v druhém čtvrtletí o 76 milionů eur a v celém prvním pololetí o 109 milionů eur. Spojením firem vznikne třetí největší výrobce léků na světě.

Aventis dodal, že celosvětový prodej léku zabraňujícího trombóze Lovenox se zvýšil o 20,5 procenta na 475 milionů eur. Pomohl tak vyrovnat pokles prodeje léků na předpis v USA, negativní vliv růstu eura vůči dolaru a propad prodeje klíčového léku na alergii Allegra o 7,8 procenta. Allegra má nyní problémy kvůli levnějšímu volně prodejnému konkurenčnímu léku Claritin.

Novým tahounem růstu tržeb firmy by se mohly stát jednorázové inzulínové injekce Lantus, jejichž prodej v druhém čtvrtletí stoupl o 96,5 procenta, napsala agentura Reuters.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?