Farmaceutická firma Schwarz Pharma v pololetí ve ztrátě

27. 7. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Německá farmaceutická společnost Schwarz Pharma hospodařila v prvním pololetí letošního roku se ztrátou 1,2 milionu eur kvůli prudkému poklesu prodeje jejího léku na žaludeční vředy v USA...


FRANKFURT - Firma však zatím nehodlá měnit výhled na celý letošní rok, který počítá s mírným ziskem. V prvních šesti měsících loňského roku firma vykázala zisk 143,2 milionu eur, vyplývá z dnešního prohlášení.

Tržby společnosti klesly o 50 procent na 490,4 milionu eur. Důvodem byl propad prodeje léku na žaludeční vředy, který byl generickou kopií léku Prilosec firmy AstraZeneca. Až do konce loňského srpna byla německá firma jediným výrobcem kopie tohoto léků na americkém trhu, proto byl prodej vysoký. Nyní přišly se svými verzemi i konkurenční firmy Mylan Laboratories, Novartis a Apotex, a podíl firmy Schwarz na trhu tak prudce klesl.

Společnost dodala, že za celý letošní rok očekává tržby kolem 850 milionů eur. To je na horní hranici odhadů analytiků, kteří počítají s obratem 800 až 850 milionů eur. Firma Schwarz současně uvedla, že investice do výzkumu a vývoje překonají letos plánovaných 170 milionů eur, napsala agentura Reuters.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?