Farmaceutické firmy dávají v ČR do vývoje léků miliardu Kč ročně

18. 10. 2012 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Farmaceutické společnosti, které vyvíjejí originální patentové léky, investují v Česku ročně do jejich výzkumu a vývoje miliardu korun. Zdravotnímu pojištění ušetří přinejmenším 850 milionů za léčbu pacientů, protože jsou léčeni na náklady studií.


Vyplynulo to z analýzy zadané Asociací inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP).

Od roku 2008 se na klinickém zkoušení v ČR podílelo 8000 pracovišť, 22.000 lékařů a šanci na uzdravení dostalo 80.000 pacientů. Celkem 2000 lékařů nalezlo ve svých oborech práci na plný úvazek díky klinickým zkouškám AIFP, zjistila studie.

„Výsledky nás nepřekvapily. Věděli jsme, že klinická testování prováděná našimi společnostmi v ČR mají obrovský přínos nejen pro pacienty, ale i pro českou ekonomiku,“ komentoval výsledky výkonný ředitel AIFP Jakub Dvořáček a připomněl, že podle dřívějších studií každá koruna utracená členy AIFP generuje v české ekonomice 2,18 koruny.

Farmaceutický průmysl investuje do výzkumu a vývoje nejvíc - přes pět procent tržeb, automobilový průmysl 1,5 procenta. Důvodem obrovských investic je mimořádně riziková, nákladná a zdlouhavá cesta k novému léku. Před 50 lety stálo objevení jednoho léčivého přípravku čtyři miliardy korun, nyní se blíží tyto náklady 90 miliardám.

Největší díl klinických studií se zaměřuje na onkologická onemocnění, která jsou příčinou třetiny úmrtí v ČR. V současnosti se v laboratořích farmaceutických firem zkoumá 948 léčiv z oboru onkologie. Na nemoci srdce a cév, které způsobují polovinu úmrtí v ČR, je zaměřeno 252 studií, na nemoci dýchacího ústrojí 398 a na duševní poruchy 255.

Podle analýzy přítomnost farmaceutického průmyslu zvyšuje hospodářskou aktivitu v regionu. Přispívají k tomu investice do výrobních kapacit, zvýšení zaměstnanosti i podpora mezinárodní obchodní výměny. Vzniká také řada menších dodavatelských společností navázaných na výrobu léků.

Zdravotní pojištění ušetří podle analýzy téměř miliardu ročně, protože za účastníky klinických studií platí léčbu výrobce léku. Další úspory přináší to, že již registrované léky snižují počet čerpaných dnů nemocenské i náklady na pobyt v nemocnici. Klinické studie jsou prý přínosem i pro lékaře, jsou v kontaktu s nejnovějšími vědeckými poznatky.

Vývoj nového léku trvá v průměru deset až patnáct let, klinické studie v tom tvoří šest až sedm let. Každá studie má tři fáze před registrací léčiva a čtvrtou po jeho registraci. Povolení ke klinickým studiím v ČR udílí Státní ústav pro kontrolu léčiv, nutný je souhlas etické komise nemocnice či ministerstva zdravotnictví a informované souhlasy pacientů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?