Farmaceutické firmy reagují na prasečí chřipku novými postupy

28. 4. 2009 9:43
přidejte názor
Autor: Redakce
WHO oslovila firmu Novartis, která je schopná přistoupit k novému způsobu výroby vakcín z buněčných kultur. Podle mluvčího společnosti "je potřeba šest až devět měsíců pro výzkum a produkci vakcíny" klasickou metodou...


Na současný výskyt nové formy prasečí chřipky, která je nebezpečná člověku, reagují největší farmaceutické společnosti zaváděním nového způsobu vývoje a rychlejší výroby vakcín. Píše o tom agentura AFP.

Světová zdravotnická organizace (WHO) oslovila švýcarskou farmaceutickou firmu Novartis, která je schopná přistoupit k novému způsobu výroby vakcín z buněčných kultur. Podle tiskového mluvčího společnosti „je potřeba šest až devět měsíců pro výzkum a produkci vakcíny“ klasickou metodou za použití stovek tisíc slepičích vajec.

„Pomocí buněčných kultur můžeme dodat na trh vakcínu za tři měsíce,“ zdůraznil mluvčí společnosti. Společnost Novartis byla podle svého mluvčího oslovena Světovou zdravotnickou organizací, zatím však nedostala žádnou oficiální žádost.

Tato nová metoda je pro výrobu vakcín proti chřipce schválena od roku 2007. Výhodná je zejména nezávislostí na dodávce vajec, která by mohla v případě epidemie začít chybět. Během nového procesu výroby se nejprve namnoží buněčné kultury v kvasných kádích o objemu 1000 litrů. Poté je virus aplikován do kádí s buněčnými kulturami o objemu 2500 litrů, ve kterých se množí. Systémem filtrace je virus z kádí izolován a následně zneškodněn. Výsledkem je deset litrů koncentrované tekutiny, ze které se vyrábí samotná vakcína.

Větší rychlost, kterou lze v současnosti dosáhnout při výzkumu a produkci vakcín potvrdil agentuře AFP i francouzský virolog profesor Bruno Lina. Podle něj by si příprava vakcíny zaměřené proti současnému chřipkovému kmenu A/H1N1 vyžádala dobu mezi „třemi a čtyřmi měsíci.“

Obdobnou rychlost výroby vakcín je schopna vyvinout i firma Sanofi-Pasteur, která je součástí skupiny Sanofi-Aventis. „Teoreticky můžeme mít první dávky vakcíny čtvrtý měsíc od získání virového kmenu,“ řekl mluvčí Sanofi-Pasteur Pascal Barollier.

„Případné zpoždění záleží na charakteristikách tohoto kmenu. Zejména jestli se bude dobře množit v laboratorních podmínkách,“ dodal Barollier. WHO však zatím firmu Sanofi-Pasteur k výrobě vakcíny nevyzvala.

Jediné dosud známé přípravky účinné proti prasečí chřipce jsou Tamiflu od švýcarské firmy Roche a Relenza britské společnosti GlaxoSmithKline.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?