Farmaceutické firmy si přestanou tajně kupovat lékaře. Seznamy budou na internetu

17. 2. 2012 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Sponzoring bývá často zneužíván jako mírnější forma uplácení lékařů. Firma si je zaváže a přiměje je, aby její léky předepisovali co nejvíce pacientům. Jedná se o miliardový byznys - v lécích se ročně protočí kolem 50 miliard korun, tedy čtvrtina všech výdajů na zdravotnictví.


Až příště dostane lékař od farmaceutické firmy desítky tisíc korun na třídenní výlet, už to neutají. Jména těch, kteří jezdí za peníze lékového průmyslu na zahraniční kongresy, budou na internetu.

Firmy začnou údaje o tom, komu co zaplatily, povinně hlásit Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv a ten data zveřejní. Počítá s tím novela zákona o reklamě, která právě míří do vlády.

„Chceme nastavit taková pravidla, aby byly vztahy mezi výrobci a lékaři co nejprůhlednější,“ říká v pátečních HN náměstek ministra zdravotnictví Martin Plíšek.

Nyní se v Česku vztahy mezi farmaceutickými firmami a lékaři důsledně tají. Zatímco třeba v USA si může informace o tom, kdo koho sponzoruje, každý jednoduše dohledat, u nás zveřejňování bránily obavy z údajného porušení zákona o ochraně osobních údajů. Zbytečně.

„Úřad na ochranu osobních údajů náš návrh nijak nerozporuje. Jediné, co řeší, je, jak dlouho se budou data uchovávat. Na tom se nějak shodneme,“ říká Plíšek.

Přehled nemají ani nemocnice

O tom, kdo které lékaře platí, přitom dnes nemají často přehled ani nemocnice, které je zaměstnávají. „Přestali jsme to sledovat. Zakázali jsme kongresy jako pracovní cesty a na to, co se děje během dovolených, už nemůžeme,“ potvrdila před časem mluvčí pražské Thomayerovy nemocnice Martina Štanclová.

Čím víc bude vidět do vazeb mezi lékaři a výrobci léků, tím menší zůstává prostor pro korupci, což si uvědomují i samotné firmy.

Celý článek najdete na severu iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?