Ukázalo se, že lidé v tzv. modrých zónách sní obvykle zhruba šálek fazolí denně. Modré zóny přitom značí oblasti, kde se lidé dožívají sta a více let. To už by možná mohl být dobrý důvod, abyste fazolím dali šanci i vy a zařadili je do svého jídelníčku. Pro začátek by vám mohla přijít vhod fazolová polévka, kterou vám pomůžeme ukuchtit.
Co se dozvíte v článku
- Fazolová polévka: recepty
- Fazolová polévka recept: polévka z bílých fazolí
- Fazolová polévka recept: zdravější verze bez jíšky
- Jaké mají fazole zdravotní účinky?
- Fazolová polévka aneb tradiční pokrm bulharské kuchyně
- Klíčem k úspěchu je dostatečně dlouhé máčení fazolí ve vodě
- Způsoby servírování fazolové polévky
Fazolová polévka: recepty
Nezáleží, jestli je to červená fazolová polévka, bílá fazolová polévka nebo polévka z černých fazolí, všechny chutnají výborně a jsou nabité bílkovinami a vitamíny. Záleží tedy jen na vašich preferencích, vybrat k přípravě polévky můžete fazole kterékoli barvy.
Fazolová polévka recept: polévka z bílých fazolí
Fazolová polévka s klobásou a bramborem je takovou českou klasikou, která vás opravdu zasytí. Ke zjemnění polévky slouží zakysaná smetana, již můžete dodat na hotovou polévku. Polévku lze buď jíst samotnou, nebo k ní přikusovat čerstvý chléb.
Ingredience
- 250 g sušených bílých fazolí,
- 1 větší cibule,
- 1 až 2 kvalitní klobásy (příp. anglická slanina),
- 2 až 3 stroužky česneku,
- 250 g brambor,
- 1 až 2 červené papriky,
- 2 bobkové listy,
- 1 lžíce sladké papriky,
- 1 lžíce majoránky,
- sůl a pepř,
- Na jíšku: hladká mouka a máslo,
- Na zvážení: trocha chilli, petrželka a zakysaná smetana na ozdobu, ocet na dochucení.
Postup
- Fazole dáme namočit do studené vody den předem. Další den vodu z nich slijeme, fazole propláchneme a nalijeme k nim čerstvou vodu (cca 1 l). Vložíme k nim bobkový list a vaříme je doměkka.
- Vezmeme si pánev, na níž orestujeme cibulku nakrájenou nadrobno, dokud nezesklovatí. Poté k ní přidáme papriku nakrájenou na kostičky a také ji krátce orestujeme. Přisypeme sladkou papriku a klobásu nakrájenou na kolečka, vše spolu krátce osmahneme a odst
- Nyní se pustíme do přípravy jíšky. V kastrůlku necháme rozpustit máslo, přisypeme mouku a mícháme, až nám vznikne světlá jíška. K ní přilijeme část vývaru z fazolí, popřípadě studenou vodu, a důkladně promícháme, aby neobsahovala hrudky.
- K téměř měkkým fazolím dodáme ještě na kostičky nakrájené brambory, v případě potřeby přilijeme vodu. Po zhruba 5 minutách připojíme orestovanou zeleninu s klobásou a jíšku. Směs osolíme, opepříme a přidáme majoránku s prolisovaným česnekem.
- Vše vaříme na mírném ohni do změknutí brambor. Polévka by měla mít hustší konzistenci. Dochutíme solí, pepřem, eventuálně chilli, a kdo má rád fazolovou polévku na kyselo, může ještě dochutit octem. Talíř lze před podáváním ozdobit kopečkem zakysané smet

Fazolová polévka recept: zdravější verze bez jíšky
Zdravější verzi představuje tato fazolová polévka se zeleninou. Obsahuje totiž více zeleniny, zato žádné uzeniny a nezahušťuje se jíškou, nýbrž rozmixovanými fazolemi. Kdo by chtěl, může k zahuštění použít i ovesné vločky.
Ingredience
- 200 g bílých fazolí,
- 1 větší cibule,
- 2 až 3 stroužky česneku,
- 2 střední mrkve,
- čtvrt celeru,
- 1 petržel,
- 300 g květáku,
- 400 g krájených rajčat z plechovky,
- 1,5 l zeleninového vývaru,
- 1 bobkový list,
- 1 lžička saturejky,
- sůl a pepř,
- olivový olej,
- Na dozdobení: čerstvé bylinky.
Postup
- Fazole si přes noc namočíme ve vodě. Další den vodu slijeme, vyměníme ji za čerstvou a se lžičkou saturejky uvaříme doměkka. Zatím, co se fazole vaří, si připravíme zeleninový základ.
- Na olivovém oleji orestujeme cibulku nakrájenou nadrobno dozlatova. Ke zezlátlé cibulce přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, petržel a celer, vše spolu restujeme zhruba 5 minut. Připojíme bobkový list.
- Jakmile se rozvoní, přilijeme zeleninový vývar a rajčata z plechovky. Dodáme ještě malé růžičky květáku a opepříme. Na mírném ohni vaříme zhruba 15 až 20 minut do změknutí zeleniny.
- Nyní nadešel čas do polévky přidat fazole, polovinu předtím rozmixujeme, čímž se polévka přirozeně zahustí. Pokud jste spíše fanoušci krémových polévek, můžete rozmixovat všechny fazole i se zeleninou.
- Fazolová krémová polévka ovšem pozbývá křupavý element, je to tedy čistě na vás. Polévku dochutíme solí a prolisovaným česnekem. Při servírování ji můžete dozdobit kopečkem bílého jogurtu a čerstvými bylinkami.
Jaké mají fazole zdravotní účinky?
Fazole obsahují bílkoviny, železo, antioxidanty a různé vitamíny, včetně folátu podporujícího tvorbu červených krvinek. Z minerálů se v nich kromě železa nalézá ve významnějším množství hořčík a draslík. Cenným zdrojem bílkovin jsou pak především pro vegetariány a vegany.
Oproti živočišným výrobkům se v nich nachází méně nasycených tuků a kalorií, což má pozitivní vliv na zdraví jater. Jejich pravidelná konzumace má dále snižovat riziko rozvoje kardiovaskulárních onemocnění a hladinu cholesterolu. Důvodem může být vysoký podíl vlákniny nebo může hrát roli jejich nahrazení masných bílkovin obsahujících větší množství tuku.
Mimoto ve fazolích obsažený rezistentní škrob napomáhá růstu prospěšných bakterií a fazolemi se tak může předcházet kolorektálnímu karcinomu či cukrovce. Co se týče cukrovky, konzumace fazolí může pomoci k regulaci hladiny glukózy v krvi. Fazole zároveň poskytují pocit plnosti, díky čemuž by mohlo být možné lépe regulovat svou hmotnost a vyvarovat se přejídání.
Nežádoucí účinky
V rámci nežádoucích účinků vás asi nepřekvapí, když zmíníme nadýmání a plynatost. Tyto příznaky se dostavují zejména u lidí se syndromem dráždivého tračníku. Děje se tak kvůli tomu, že pro tělo je vláknina hůře stravitelná. Na druhou stranu vlivem velkého množství obsažené vlákniny lze fazole jíst preventivně proti zácpě.
Pro jistotu upozorňujeme, ať fazole v žádném případě nejíte syrové. V tomto stavu se v nich totiž nachází jedovaté lektiny, které je možné zničit až tepelnou úpravou. Z lektinů se ve fazolích konkrétně objevuje fytohemaglutinin, největší jeho množství lze obvykle pozorovat v červených a bílých fazolích.
Fazolová polévka aneb tradiční pokrm bulharské kuchyně
Jedná se o polévku z vařených fazolí a zeleniny, která se u nás většinou ještě zahušťuje jíškou. Cení si jí zejména v Bulharsku, kde patří k národním jídlům. Označuje se zde jako „bob čorba“ a oproti té naší se liší tím, že ji nebývá zvykem zahušťovat. Kromě fazolí byste v ní dále našli rajčata, mrkev a cibuli, z koření se běžně používá saturejka a máta.
Dříve tvořila základ stravy mnichů v klášterech a proslýchá se, že původní receptura pochází od chudých rolníků. V Bulharsku lze narazit na různé její regionální varianty a chybět nesmí ani o štědrovečerní večeři. Známá je pak také maďarská fazolová polévka jókai, kde zeleninový základ tvoří kromě cibule mrkev, petržel a celer. Polévka navíc obsahuje uzené vepřové maso.
Klíčem k úspěchu je dostatečně dlouhé máčení fazolí ve vodě
Před přípravou fazolové polévky je třeba myslet na to, že je fazole nutné namočit do vody na dostatečnou dobu, ideálně noc předem, aby jejich slupka změkla a byla schopná propustit vodu. Kromě toho se namočením lze zbavit oligosacharidů, látek produkujících plyny. Lepšího trávení fazolí můžete docílit i jistými bylinkami, například kmínem, saturejkou, fenyklem nebo zázvorem.
Obecně se doporučuje fazole máčet ve studené vodě 8 až 12 hodin, záleží na jejich velikosti. Vhodné je zároveň opakovaně měnit vodu, v níž jsou ponořené. Na výslednou podobu pokrmu z fazolí má vliv i jejich stáří. Čím déle fazole skladujete, tím hůře a déle se pravděpodobně budou vařit.
Způsoby servírování fazolové polévky
Zemitý tón polévky lze vyvážit svěžími chutěmi, ty polévce mohou dodat rajčata, limetková šťáva, avokádo nebo některé bylinky, jako například čerstvá petrželka nebo koriandr. Dobře se doplňuje také se zakysanou smetanou.
Křupavý element v polévce obstará smažená cibulka nebo kukuřičné tortillové chipsy. Pamatujte, že sůl a kyselé přísady, jako například ocet nebo citronovou šťávu, je lepší přidat do polévky až ke konci vaření, mohly by totiž prodloužit dobu vaření.
Přidat do polévky můžete též řasu kombu. Nejen že by měla zkrátit dobu varu fazolí, ale navíc zvýší nutriční hodnotu pokrmu. Řasa totiž obsahuje velké množství železa a jódu.
Co podle vás ve fazolové polévce nesmí chybět?
Zároveň je tato řasa schopná redukovat střevní potíže, které by v souvislosti s konzumací luštěnin mohly u dotyčného vyvstat. Žádnou výraznou chutí přitom neoplývá, tedy se nemusíte obávat, že by nějak podstatně změnila výslednou chuť polévky.
Často se pak podává fazolová polévka s uzeným nebo klobásou, jestliže ale chcete polévku trochu odlehčit, zvolte místo nich třeba vajíčko natvrdo. Na chuti jí to neubere.
Pakliže vám chutná fazolová polévka z konzervy, věnujte pozornost její etiketě a vyhněte se té, která v sobě skrývá množství přidané soli. Nejvhodnější jsou samozřejmě ty konzervy, v nichž se žádná přidaná sůl nenachází. U konzervovaných fazolí s přebytkem sodíku lze přitom jeho množství snížit tím, že fazole propláchnete.
Zdroje: draxe.com, healthline.com, blog.blue-style.cz, medicalnewstoday.com, uclahealth.org, health.com, nzip.cz