Festival Pozdní sběr chce pomáhat "slaným dětem"

8. 11. 2012 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Pořadatelé charitativního festivalu Pozdní sběr, jehož šestý ročník se 10. listopadu uskuteční v pražském klubu Rock Café, nechtějí jen vybírat peníze pro nemocné cystickou fibrózou, ale také informovat o této nemoci. Přehlídka nabídne hudební vystoupení, divadlo, tanec, výtvarné dílny nebo autorské čtení. Novináře o tom informoval zástupce pořádajícího občanského sdružení Pozdní sběr Petr Kořínek.


Získané finance jsou určeny na činnost Klubu nemocných cystickou fibrózou, závažného nevyléčitelného onemocnění.

Na dvou scénách v Rock Café vystoupí soubory Dva, Jablkoň, Fekete Seretlek, O.G. And The Odd Gifts a Luno, dorazí také Václav Koubek, Ester Kočičková, Iván Gutiérrez nebo Martina Trchová. V programu se představí taneční uskupení Vertedance, divadelní soubor Anička a Letadýlko nebo autorské čtení Petry Soukupové.

„Výběr hostů naznačuje, že to bude akce pro náročnější publikum,“ podotkla Kočičková, která na festivalu vystoupí s Lubošem Nohavicou.

Pořadatelé myslí i na dětské návštěvníky, kterým bude určena část programu, k dispozici bude dětský koutek a omezí se kuřácké prostory. Více informací o festivalu se nachází na www.pozdnisber.net.

Pozdní sběr je letos věnován takzvaným „slaným dětem“, kterým pomáhá Klub nemocných cystickou fibrózou. Dětem s cystickou fibrózou se říká slané děti, protože mají výrazně slanější pot. Nemocní potřebují intenzivní léčbu každý den po celý život.

Loňský ročník festivalu přinesl výtěžek přibližně 140.000 korun, který byl využit především na finanční příspěvky nemocným cystickou fibrózou na pořízení inhalátoru nebo jejich léčebný pobyt u moře.

V rámci Evropského dne pro cystickou fibrózu se 21. listopadu v celé České republice uskuteční také benefiční Větrníkový den pro slané děti. Větrník symbolizuje ztížené dýchání nemocných dětí, řada z nich ho nedokáže roztočit. Více informací na www.strollering.cz.

Cystická fibróza je v současnosti nevyléčitelná. Onemocnění postihuje dýchací a zažívací systém postižených jedinců a je charakteristické tvorbou abnormálně hustého hlenu v těchto orgánech. Polovina nemocných cystickou fibrózou v České republice se v současnosti dožívá 32 let. V tuzemsku je diagnostikováno zhruba 600 nemocných, z nichž asi jedna třetina jsou dospělí. Část nemocných se neléčí vůbec nebo se léčí pod chybnou diagnózou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?