Filipínský Nejvyšší soud pozastavil zákon o antikoncepci

20. 3. 2013 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Filipínský Nejvyšší soud dočasně zastavil platnost zákona, který zajišťuje státní financování antikoncepce. Informovala o tom agentura AFP. Proti zákonu se ostře staví na Filipínách silná katolická církev, podle níž jde o urážku náboženského cítění a podporu potratů, které jsou v zemi nelegální.


Zákon o odpovědném rodičovství schválil filipínský parlament koncem loňského roku navzdory nesouhlasu církve. Proti nové právní úpravě byla okamžitě podána řada námitek, o nichž v úterý Nejvyšší soud rozhodoval. Poměrem 15 ku pěti hlasům se soudci postavili na stranu odpůrců zákona a jeho platnost odložili do 18. června, kdy budou o věci znovu jednat, řekl mluvčí Nejvyššího soudu Theodore Te.

Katoličtí představitelé označují zákon za útok na hlavní hodnoty církve, který podporuje promiskuitu a ničí život. Vláda argumentuje tím, že zákon pomůže chudým rodinám zvládnout počet dětí, které mají, a postará se také o zdravotní péči o matky.

Podle fondu OSN pro populaci je téměř polovina všech těhotenství na Filipínách nechtěná. Třetina z nich končí potratem na některé z pokoutních „klinik“. Filipíny mají asi 94 milionů obyvatel a jednu z nejvyšších porodností v Asii.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?