Filipíny muslimům radí vzdát se kvůli viru MERS pouti do Mekky

4. 7. 2014 8:07
přidejte názor
Autor: Redakce
Filipínské ministerstvo zdravotnictví vyzvalo občany, aby kvůli nebezpečně se šířícímu koronaviru MERS odložili účast na letošní islámské pouti do Mekky. Manila tak reaguje na zprávu Světové zdravotnické organizace (WHO), podle níž se virem nakazilo přes 800 lidí, z nichž většina v Saúdské Arábii. Více než třetinu z nich MERS usmrtil.


Letošní pouť do Mekky připadá na 2. až 7. října. Filipínský ministr zdravotnictví Enrique Ona novinářům sdělil, že Manila účast na pouti nezakazuje, „ale důrazně muslimům doporučuje, aby letošní pouť odložili na příští rok“.

Saúdská Arábie počet poutníků omezuje vydáváním kvót podle počtu muslimů v dané zemi. V případě Filipín bude mít právo na účast asi 6500 věřících.

Filipínský úřad pro záležitosti muslimů oznámil, že ti, kteří budou na cestě do Mekky trvat, si budou muset opatřit potvrzení o svém zdravotním stavu a dokázat, že jsou v pořádku.

První případy onemocnění virem MERS, který způsobuje vážné dýchací potíže a selhání ledvin, byly zaznamenány v roce 2012. Naprostá většina z dosud 824 nakažených jsou ze Saúdské Arábie. Virus usmrtil 292 osob a stále více odborníků se kloní k názoru, že nositelem mohou být velbloudi.

Saúdskoarabský vědec Tárik Madaní agentuře Reuters řekl, že nákaza mohla být do království zavlečena velbloudy z východní Afriky. Dokud se toto podezření nevyvrátí, má prý Saúdská Arábie zakázat dovoz těchto zvířat z oblasti Afrického rohu.

Úřad somálského premiéra dnes upozornil, že takový zákaz by poškodil somálskou ekonomiku a že v Somálsku od roku 2012 nebyl zaznamenán jediný případ onemocnění MERS. „Je ale také velmi důležité přijít na původ viru a my jsme připraveni spolupracovat s WHO a dalšími partnery, aby se to vyjasnilo,“ sdělil úřad.
Somálsko loni do Saúdské Arábie vyvezlo 4,7 milionu zvířat. 80 procent z nich byly kozy a ovce, zbytek velbloudi. Většina z nich se vyváží k oslavám ukončení postního měsíce ramadánu, který letos skončí 27. července, a také ke svátku obětování, který následuje po pouti do Mekky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?