Filipiová má probrat protikrizová opatření s opozicí

28. 4. 2009 9:55
přidejte názor
Autor: Redakce
Vláda včera přerušila projednávání protikrizového balíčku pro zdravotnictví, který by měl do konce roku 2010 přinést do resortu navíc 11 miliard korun. Uložila ministryni zdravotnictví v demisi Daniele Filipiové (ODS) projednat balík těchto opatření s opozicí. Má na to týden...


protože již příští týden by se vláda k balíčku měla vrátit a schválit ho.

„Budu jednat s opozicí a ráda bych, aby přijetí těchto opatření bylo ve zkráceném režimu 90 dní tak, aby mohla platit už od 1. července,“ řekla Právu v pondělí ministryně Filipiová.

Opozice už v březnu, kdy vláda schválila teze tohoto balíčku, kritizovala například malé zvýšení plateb státu za jeho pojištěnce, tedy hlavně za děti a důchodce. Vláda navrhuje, že by stouplo ze 677 na 727 korun, ale to je málo. Opozici podpořila i Česká lékařská komora. Její prezident Milan Kubek uvedl, že stát je nejen největším plátcem pojistného, ale i největším dlužníkem.

Podle Kubka protikrizový balíček zdravotnictví nepomůže, naopak ho připraví o 3,1 miliardy korun, a to proto, že stát by o tyto peníze za své pojištěnce zaplatil víc, než kdyby balíček přijal.

Ministerstvo také vyřadilo oproti tezím z balíčku všechna dlouhodobá opatření, která vyplývají z návrhu reformních zákonů, protože již v tomto volebním období nemají zákony šanci, že budou schváleny.

Naopak nově do něj zařadila lékové úspory. Nyní, když na trh vstupuje první generikum (levnější verze drahého originálního léku), musí ze zákona klesnout o 20 procent cena i úhrada všech zaměnitelných léků, tedy i originálu. Nově by to mělo být o 25 procent a o dalších 10 při zavedení druhého generika.

Zrychlit se má také správní řízení, které vede Státní ústav pro kontrolu léčiv o každém jednotlivém léku při stanovení ceny a úhrady ze zdravotního pojištění. Nově se má jednat o všech zaměnitelných lécích najednou.

*

Opatření k 1. červenci

* zvýšit platbu státu za děti, důchodce a nezaměstnané ze 677 na 727 korun

* dát 0,5 procenta z provozních fondů pojišťoven na zdravotní služby

* zpřísnit dohled pojišťoven nad výběrem a vymáháním pojistného

* zavést povinné měsíční hlášení zaměstnavatelů o výši vyměřovacích základů zaměstnanců

* prodloužit dobu promlčení pojistného z pěti na deset let

**Václav Pergl, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?