Financování nemocnic je poddimenzováno

4. 4. 2013 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Do čela Městské nemocnice v Ostravě nastoupil v roce 2011. Léta předtím přitom Tomáš Nykel působil v městské záchranné službě, takže vlastně nastoupil do známého prostředí.


„Snažíme se, aby naše nemocnice byla moderním areálem a přinášela pacientům co nejlepší způsoby léčby,“ říká v rozhovoru pro Deník šéf největší městské nemocnice v zemi.

Co se vám během doby, kdy vedete nemocnici, podařilo a v čem podle vás ještě přetrvávají problémy?

V absolutních výsledcích celostátního průzkumu oblíbenosti nemocnic jsme obsadili třetí místo. Oproti loňskému roku, kdy se v rámci celorepublikového porovnávání úspěšnosti nemocnic umístila na pátém místě, se jí podařilo získat další uznání a potvrzení svých stále se zvyšujících kvalit. Ještě nikdy ve své více než stopadesátileté historii nezažila nemocnice takový rozmach, jako v posledních třech letech, kdy ji do svého majetku získalo město Ostrava. Zateplují se budovy, mění se vzhled pavilonů, takže nemocniční prostředí je pro pacienty daleko příjemnější. Ale především se zlepšuje kvalita lékařské péče, což se děje hlavně proto, že do nemocnice přicházejí noví špičkoví lékaři.

A ty nedostatky? Přece jen nějaké stále budou…

Současný stav v městské nemocnici je takový, že všechny operační sály jsou na hraně své životnosti. Byly rekonstruovány mezi lety 1990 a 1995, takže v blízké budoucnosti by musely opět projít rekonstrukcí. Chybí nám rovněž dospávací pokoje, což znamená, že pacienti jsou na operačních sálech až do probuzení z narkózy. Provoz operačních sálů, které jsou ekonomicky velmi náročné, je tak částečně omezen.

Mohou Ostravané počítat s další modernizací nemocnice?

Snažíme se, aby naše nemocnice byla moderním areálem a přinášela pacientům co nejlepší způsoby léčby. Naší nejnovější vizí je vybudovat zcela nový chirurgický pavilon, který umožní nejvyšší komfort pro operované pacienty. Areál, který je zatím ve fázi projektu, se nazývá Centrum operačních oborů.

Můžete ho trochu přiblížit?

Díky tomuto modernímu centru budeme moci přinášet pacientům špičkové služby, zvýší se bezpečnost, rychlost i odbornost poskytovaných služeb. Chirurgický pavilon bude mít například na své střeše heliport, který umožní rychlejší transport pacientů přímo na operační sály. Vše ale závisí na financích, projekt je totiž vyčíslen na bezmála pět set milionů korun a pro jeho financování je potřeba zajistit externí zdroje.

Mohl byste okomentovat stav zdravotnictví v Moravskoslezském kraji, pojmenovat největší slabiny a přednosti?

Kraj má omezené finance, jediná cesta k zachování péče pro pacienty ve stávajícím rozsahu je cesta restrukturalizace nemocniční sítě. Nemocniční síť kraje je dostatečná, je tvořena jak nemocnicemi zřizovanými krajem, tak soukromými nemocnicemi a nemocnicemi městskými, specializovanou péči v kraji zajišťuje státem řízená Fakultní nemocnice Ostrava. Spolupráce mezi těmito lůžkovými zdravotnickými zařízeními je bez ohledu na zřizovatele či vlastníka velmi dobrá, prioritou všech musí být zajištění kvalitní péče pro obyvatele kraje.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?