Firmě Diag Human vadí spojování její kauzy s odvoláním Součkové

19. 4. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Společnost Diag Human, která vede spor se státem kvůli poškození dobrého jména, se ohradila proti některým výrokům bývalé ministryně Marie Součkové. Firmě se nelíbí, že Součková svůj odchod v médiích nepřímo spojovala s její kauzou...


PRAHA - Podle majitele firmy Josefa Šťávy bývalá ministryně dezinformuje veřejnost s cílem vybudovat si „hrdinský kult odvolané bojovnice“. Vyplývá to z prohlášení, které Šťáva zaslal ČTK.

Součková jeho slova považuje za nehoráznost. Zdůraznila, že spojitost kauzy se

svým odchodem nevyloučila, ale ani nepotvrdila. Diag Human podle ní proto jen „mediálně kalí vodu“.

Podle předsedy vlády a ČSSD Vladimíra Špidly začala Součková ztrácet tempo, a proto byla výměna klíčového hráče nutná. Součková byla odvolána tento týden, nahradil ji poslanec ČSSD Jozef Kubinyi.

Bývalá ministryně v médiích naznačovala, že premiéra mohly přimět k jejímu odvolání tlaky různých zájmových skupin, mimo jiné zástupců zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven či některých poslanců ČSSD.

Zároveň se podivovala se nad tím, že se jí Špidla ptal na kauzu Diag Human hned poté, co jí sdělil, že ji odvolá. Součková přitom očekávala, že se bude zajímat spíše o to, v jaké fázi rozpracovanosti je zkrácená verze reformy zdravotnictví.

Firma Diag Human usilovala počátkem 90. let o obchodování s krevní plazmou z českých transfuzních stanic. Po nepříznivém vyjádření tehdejšího ministra zdravotnictví Martina Bojara z obchodu sešlo.

Za poškození dobrého jména musela vláda společnosti zaplatit 326 milionů korun, o čemž se veřejnost i poslanci dozvěděli až zpětně.

Společnost nyní žádá po státu další peníze jako náhradu za obchodní ztrátu. Původně chtěla dvě miliardy korun, částku pak ale zvýšila o úroky z prodlení. Podle posledních informací tisku by se požadovaná suma mohla nakonec vyšplhat až na deset miliard. Případem Diag Human se zabývá i sněmovní vyšetřovací komise.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?