Firmy dodávající zdravotnický materiál žalují několik nemocnic

24. 9. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Několik firem z Asociace CzechMed podalo žaloby na nemocnice, které neplatí za dodávky zdravotnického materiálu. Chtějí se tak domoci alespoň těch peněz, které jim nemocnice dluží za dodávky do konce roku 2002...


PRAHA -

Bakešová řekla, že žaloby byly již podány na nemocnice v Rychnově nad Kněžnou, Klatovech, Chomutově a Lounech. Další se podle ní připravují.

„K tomuto kroku přistupuje asi třetina z 32 členských firem po vyčerpání veškerých standardních prostředků vymáhání pohledávek za některými bývalými okresními nemocnicemi smírnou cestou,“ vysvětlila. Některé firmy podle ní také přestanou dodávat zboží, některé je dodají jen za přímou platbu.

Bývalé okresní nemocnice, jež od ledna převzaly kraje, jsou podle odhadu hejtmanů zatíženy šestimiliardovým dluhem.

Ministryně zdravotnictví Marie Součková se o víkendu dohodla s premiérem ladimírem Špidlou, že stát prostřednictvím konsolidační agentury odkoupí dluh nemocnic za 1,2 miliardy.

Další pomoc by jim přineslo to, že stát odkoupí tři miliardy ze sedmnáctimiliardového dluhu státních podniků na zdravotním pojištění. Pojišťovny tak budou moci platit v dohodnutých termínech nemocnicím a ty zase budou moci zaplatit dodavatelům.

Návrhy ministryně by podle Bakešové situaci krátkodobě řešily, jde však o to, zda je to řešení průchodné. Navíc neřeší chybu v systému do budoucnosti.

Problémy s dodávkami do nemocnic hlásí také Asociace velkodistributorů léčiv, která v těchto dnech začala dodávat jihlavské nemocnici léky jen za přímé platby.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?