Firmy proti plánu, aby lékaři psali místo léku jen účinnou látku

28. 6. 2010 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Proti plánu ODS, TOP 09 a Věcí veřejných, aby lékaři psali na recept místo léku jen účinnou látku, se po lékařích postavily také firmy. Podle nich se tak jen zmátnou pacienti zvyklí na svůj lék a přestanou se léčit.


Zdravotní pojišťovny neušetří, naopak vše vyjde dráž, protože neléčení pacienti skončí v nemocnici. Šetřit se prý má jinde - na zdravotnickém materiálu, technice a zbytečně opakovaných vyšetřeních.

„Je to evergreen, že se ušetří, když lékař napíše místo obchodního názvu účinnou látku. V ČR je to nadbytečné. Lékárník musí ze zákona nabídnout variantu, když pacient nechce doplácet,“ řekl výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu Radim Petráš.

Lékaři varovali, že ztratí kontrolu nad léčbou, za niž jsou zodpovědní. Hrozí prý poškození pacienta. Generika, což jsou levnější varianty drahých originálů, obsahují další látky, které ne každému pacientovi vyhovují.

Petráš se pozastavil i nad tím, jak by lékař recept psal. V řadě léků je více účinných látek, varianty se hodí pro různé pacienty. Když lékař píše název, je patrná i forma léku, nově by ji musel v receptu upřesňovat.

Z celkových výdajů českého zdravotnictví, které se pohybují kolem 260 miliard korun ročně, jde na léky čtvrtina. Podíl výdajů zdravotních pojišťoven na léky na recept klesl z 23 procent v roce 2004 na 17,3 procenta v roce 2008.

„Náklady na ambulantní a nemocniční péči v letech 2001 až 2008 stouply o více než 50 procent, nárůst výdajů na léky byl jen patnáctiprocentní,“ citoval statistiky Petráš.

Odmítl slova kritiků, že firmy se brání předepisování účinné látky proto, že klesnou jejich zisky. Zdravotní pojišťovny totiž platí za účinnou látku stejně, v případě dražšího léku tedy pacient doplácí více - bude-li volit mezi více léky, vybere si ten, kde doplatí méně.

Petráš uvedl, že inovativní firmy přinášejí patentově chráněné léky s novou hodnotou, a co se týče tržeb, je opatření irelevantní.

„Naopak je ohromně dobré, že klesnou ceny generik. Nemůžeme počítat s tím, že se zásadně zvýší objem peněz ve zdravotnictví. Přesunem ke generikům a vyhledáváním levnějších generik zbude víc pro léčení rakoviny a dalších vážných nemocí moderními léky v centrech,“ vysvětlil.

Průměrný roční růst trhu s léky v ČR vzhledem k přílivu nových drahých přípravků je 6,4 procenta, což podle Petráše je srovnatelné s vyspělými zeměmi EU. V prvních pěti měsících roku trh téměř o procento klesl, je to důsledek vládního úsporného balíčku i přehodnocení cen a úhrad, které dělá lékový úřad. Za celý rok očekává Peráš pokles trhu až o tři procenta.

Petráš ale varoval před razantním snižováním cen léků. Řekl, že pokud se tak už stalo, začal se výrazně levnější lék vyvážet do zemí, kde je dražší - a k českým pacientům se stejně nedostal.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?