Fluorescenční cystoskopie jako efektivní diagnostický nástroj

29. 3. 2013 7:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Za pomoci modrého světla umějí lékaři urologické kliniky Fakultní nemocnice Motol odhalit víc případů rakoviny močového měchýře, takže se i víc pacientů může začít včas léčit. Metodu takzvané fluorescenční cystoskopie představil včera novinářům přednosta kliniky a předseda České urologické společnosti profesor Marek Babjuk. V Česku je metoda dostupná od loňska ve 12 nemocnicích.


„Klinický výzkum prokázal třicetiprocentní nárůst v odhalení zhoubných buněk v močových cestách oproti běžně užívanému bílému světlu, což zvýšilo úspěšnost odhalení těchto buněk až na 96 procent,“ uvedl profesor.

Při cystoskopii vyšetřuje lékař vnitřek močového měchýře a močových cest za pomoci optického přístroje, který se skládá z ohebné trubice, zdroje světla a optiky. Speciální přípravek vyvolá specifické zabarvení zhoubných buněk v močových cestách, takže lékař tyto buňky vidí. Může také odebrat vzorek tkáně k dalšímu vyšetření, kterým se potvrdí, zda onemocnění je zhoubné a případně o jaký typ onemocnění jde.

„Je to významný pokrok v odhalování rakoviny močových cest,“ řekl k využití modrého světla profesor. Klinické zkušenosti podle něj potvrzují, že se tak výrazně zlepšilo odhalování napadených buněk i možnost jejich odstranění, tím i kleslo riziko návratu této rakoviny.

Nádory močového měchýře jsou nejčastějším nádorem močového ústrojí. Za tři desítky let stouply v ČR počty případů na 100.000 obyvatel více než dvojnásobně, z 8,4 v roce 1977 na 20,7 v roce 2010, z toho u mužů ze 14,19 na 30,8 a u žen z 2,95 na 10,9. Průměrný věk při zjištění nemoci je 65 let, u 85 procent pacientů je nádor jen místní, u 15 procent se rozšířil dál do těla.

V počátcích jsou potíže minimální, typickým varováním je krev v moči, bolesti v podbřišku a časté močení. Kuřáci mají čtyřikrát vyšší riziko než nekuřáci.

V Evropě je cystoskopie modrým světlem již široce dostupná a v současnosti funguje zhruba 800 systémů pro tuto technologii.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?