FN Brno letos kvůli žloutence hospitalizovala přes 150 pacientů

15. 8. 2016 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Od začátku roku bylo v brněnské fakultní nemocnici kvůli žloutence hospitalizováno přes 150 pacientů. Nyní je na klinice infekčních chorob nemocnice s hepatitidou A celkem 15 pacientů, uvedl v tiskové zprávě mluvčí zařízení Pavel Žára. V Jihomoravském kraji jde o největší epidemii žloutenky za patnáct let.


Podle Žáry bylo v minulých letech v nemocnici se žloutenkou do deseti pacientů ročně. „Díky pomoci Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně a přesunutí některých pacientů z interny jsme rozšířili počet lůžek pro infekční nemocné na klinice infekčních chorob,“ uvedl Žára.

Jihomoravští hygienici k 5. srpnu pro letošek evidovali 136 nemocných, jak už dříve řekla Renata Ciupek z jihomoravské hygienické stanice. Podle ní je nejvíce zasažené Brno, kde je asi 80 procent nemocných. Magistrát proto chystá očkování strážníků, úředníků a také lidí bez domova. Na situaci zareagoval i brněnský dopravní podnik, který čistí vozidla MHD silnější dezinfekcí. Další případy jsou ale i v jiných okresech.

Podle lékaře z kliniky infekčních chorob fakultní nemocnice Petra Husy je příznakem, který většinou nakažené přivede k lékaři, žloutnutí očí a následně i kůže. Moč má také tmavší barvu. U dětí a asi deseti procent dospělých je však infekce bezpříznaková, což napomáhá jejímu šíření, uvedl. Virus vniká do těla ústy a z těla se vylučuje stolicí.

Nejúčinnější prevencí je podle lékaře včasné očkování, kdy dvě dávky vakcíny zajišťují zpravidla celoživotní ochranu. Očkovací dávka stojí kolem 1000 korun. „Běžnou prevencí je časté a důsledné umývání rukou po použití toalety, před jídlem a jeho přípravou,“ uvedl Husa.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?