FN Motol: Prostory ubytovny jsme potřebovali pro bydlení sester

2. 11. 2017 7:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Prostory zrušené ubytovny Klíček nemocnice v Motole využívá pro ubytování sester. Kapacity pro ubytování rodičů malých pacientů jsou podle nemocnice dostatečné, využité jsou asi dvě třetiny. Včera to sdělila mluvčí Nemocnice Motol Pavlína Daňková.


Rodičům ale ubytovna, která byla zrušena před rokem, chybí. Nadační fond Klíček se podle jeho ředitelky Markéty Královcové bude dál snažit o její obnovení. Vzniknout má i nový projekt Nadačního fondu Dům Ronalda McDonalda.

„Tyto prostory jsme potřebovali a kapacita ubytovny FN Motol je dostačující. Aktuálně je kapacita 63 lůžek, při běžném provozu jsou využívány maximálně dvě třetiny této kapacity,“ uvedla Danková. Klíček provozoval v objektu ubytovny sester čtyři pokoje se 14 lůžky. Petici za zachování podpořilo přes 13.000 lidí, doporučil jej i Senát.

„Podle aktuální situace se maximálně snažíme, aby doprovody hospitalizovaných pacientů měly soukromí a i na vícelůžkových pokojích ubytováváme samostatně,“ doplnila Danková. Ze zákona mají nárok na pobyt v nemocnici zdarma rodiče dětí do 6 let. Nemocniční ubytovna podle informací na webu stojí 120 korun za noc za první doprovázející osobu, 200 korun za druhou. Nadstandardní hotelové pokoje stojí od 400 korun za noc při dvou osobách na pokoji.

Poplatek v ubytovně Klíček byl dobrovolný. Doporučená částka byla v posledním roce 100 korun za první noc, 50 korun za každou další. Každý rok se v ubytovně vystřídalo zhruba 800 lidí, poskytla asi 2500 noclehů. Podle dohody s nemocnicí fond neplatil nájem a energie, staral se o vybavení a údržbu. Klíček je financován z darů jednotlivců a firem, provozuje také dětský hospic v Malejovicích na Kutnohorsku.

Dohoda s Nadačním fondem Ronalda McDonalda bude podle Dankové uzavřena nejspíš v nejbližších dnech. V nemocnici chce postavit dům s asi 20 pokoji pro rodiče onkologicky nemocných dětí. K dispozici budou mít společný obývací pokoj, prádelnu, sušárnu a hrací koutek pro malé děti. Náklady budou asi 50 milionů korun, z toho provoz bude stát pět milionů ročně.

„Na odchodu Nadačního fondu Klíček jsme v minulosti neměli žádný zájem. Jakákoli spojitost neexistuje,“ řekl ČTK ředitel fondu Marek Šedivý. O možnost stavět v nemocnici ubytovnu podle něj organizace stojí 15 let. Nadační fond Dům Ronalda McDonalda založily společnosti McDonald's ČR a Reklamní společnost McDonald's. Firma podle informací na webu poskytuje fondu zázemí a dar na provoz, v restauracích jsou umístěné sbírkové pokladničky a prodávají se samolepky, výtěžek jde nadačnímu fondu.

„Nerozumíme tomu, proč jedné iniciativě vedení nemocnice klade překážky, až dosáhne jejího vystěhování, a druhé iniciativě s podobně deklarovanými cíli aktivně vychází vstříc,“ řekla Královcová z Nadačního fondu Klíček. O možnost stavět vlastní objekt usiloval i Klíček. Podle vedení nemocnice ale prý nebyl žádný pozemek vhodný pro stavbu v areálu volný.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?