FN Olomouc pořídila za 25 mil. Kč špičkovou zobrazovací techniku

6. 11. 2017 7:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Jako první v České republice budou neurochirurgové Fakultní nemocnice Olomouc při operacích páteře i některých operacích mozku používat tzv. O-rameno druhé generace, což je speciální rentgenový přístroj s parametry počítačové tomografie.


Díky nové zobrazovací technice doplněné přesnou navigací budou mít lékaři mnohem lepší přehled o operaci. Pořizovací cena celého systému je 25 milionů korun, řekl mluvčí FN Olomouc Egon Havrlant. „Tento moderní rentgenový přístroj lze používat během operace i po jejím skončení. Jde o moderní O-rameno druhé generace, které nemocnice pořídila jako první v zemi, doplněné velmi přesnou navigací, s níž mohou naši neurochirurgové pracovat dokonce jako první v celé východní Evropě. Nový přístroj vyzařuje méně rentgenového záření, takže je šetrnější k pacientovi i lékařům,“ uvedl Havrlant.

O-rameno výrazně usnadní práci lékařům i nemocničnímu personálu, jelikož už nebude nutné pacienty před či po operaci převážet na radiologické pracoviště nemocnice. „Výsledek bude možné kontrolovat už během operace,“ řekl Havrlant.

Nový přístroj, který byl vyroben ve Spojených státech, má velmi přesnou navigaci, s jejíž pomocí lékaři snadněji zaměří operované místo v mozku či páteři. „V neurochirurgii často rozhodují desetiny milimetru. Přístroj zpřesňuje zavedení kovových implantátů a to zejména v anatomicky choulostivých lokalitách nebo při pokročile degenerované páteři a rovněž umožňuje v závěru operace finální kontrolu zavedení. Odpadá tím nutnost pooperačního CT vyšetření, které je nutné ve vysokém procentu případů,“ podotkl Havrlant.

Technici už novou zobrazovací technologii instalovali na neurochirurgických operačních sálech olomoucké fakultní nemocnice. „Systém ještě bude muset projít přísnými zkouškami a teprve potom jej budou moci naši specialisté začít využívat při operacích pacientů. Mělo by se tak stát na přelomu listopadu a prosince,“ dodal Havrlant.

FN Olomouc je největším zdravotnickým zařízením v Olomouckém kraji a šestou největší nemocnicí v zemi. Zdravotnické zařízení má k dispozici pět desítek pracovišť, bezmála 1200 lůžek a téměř 3500 zdravotnických i nezdravotnických zaměstnanců. FNOL patří do sítě devíti fakultních nemocnic, které řídí ministerstvo zdravotnictví.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?