FN Olomouc zaplatí padesátitisícovou pokutu

15. 10. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Za porušení zákona o veřejných zakázkách potrestal Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) olomouckou Fakultní nemocnici padesátitisícovou pokutou. Pykat má za případ, který se stal ještě za předcházejícího vedení...


„Proti tomuto rozhodnutí se odvolávat nebudeme,“ uvedl mluvčí FN v Olomouci Stanislav Kopečný. K pochybení prý došlo v souvislosti s výstavbou nového kardiochirurgického centra v letech 2001 až 2002.

Tehdy nemocnici ještě vedl bývalý ředitel Václav Rýznar. Ten byl počátkem letošního roku odvolán kvůli chybám v řízení.

Podle zjištění tzv. antimonopolního úřadu tehdy chybovala FN v obchodní soutěži na generálního dodavatele technického vybavení pro oddělení kardiochirurgie a chirurgie II.

Nevyřadila totiž společnost Medisap, která nesplnila podmínky soutěže, když nedoložila doklady o způsobilosti nabízeného zařízení.

Jako vítěz tendru si navíc dodavatelská firma vyhradila doúčtovat nabídkovou cenu v případě kursového rozdílu při změně zahraniční měny, celních sazeb či DPH.

Podle předsedy ÚOHS Josefa Bednáře bylo správní řízení v tomto případě zahájeno na základě závěrů odboru vnitřního auditu a kontroly ministerstva zdravotnictví.

Nemocnice pak podala rozklad, který ale nyní úřad zamítl. „Po nástupu nového vedení nemocnice letos v lednu byl vytvořen nový odbor smluvních vztahů a veřejných zakázek a k podobným pochybením by už nemělo docházet,“ vysvětlil Kopečný.

Už před šesti lety byla největší nemocnici v Olomouckém kraji kvůli chybám při zadávání veřejných zakázek vyměřena pokuta ve výši 20 tisíc korun a desetitisícová sankce jí byla ÚOHS ze stejného důvodu uložena o rok později.

V letošním roce už musela FN zaplatit 60 tisíc korun kvůli dodatkům ke smlouvě na modernizaci a dostavbu nemocničního areálu.

Bedřich Novotný, Právo, 15.10.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?