FN Olomouc zkvalitní péči o pacienty s kardiostimulátorem

2. 10. 2013 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Fakultní nemocnice v Olomouci (FNOL) zprovoznila novou technologii, pomocí které výrazně zrychlí a zkvalitní péči o několik stovek pacientů s voperovaným defibrilátorem či kardiostimulátorem. Lékaři díky speciálnímu terminálu instalovanému v ambulanci dostanou během několika minut všechny informace o činnosti srdce pacienta za období od předcházející kontroly do svého počítače.


Fakultní nemocnice Olomouc je prvním tzv. komplexním kardiovaskulárním centrem v zemi, které tento nový samoobslužný systém zavedlo do praxe. Výše investice do nové technologie nebyla zveřejněna.

„Nový systém zvyšuje kvalitu péče o naše pacienty a je velkým přínosem i pro lékaře. Asi nejdůležitějším benefitem je výrazné zkrácení doby, kterou pacient při kontrole tráví v naší ambulanci. Dá se říci, že lékař má potřebná data k dispozici už ve chvíli, kdy se nemocný teprve registruje v naší recepci,“ řekl novinářům přednosta I. interní kliniky kardiologické FNOL Miloš Táborský.

Podle Táborského nyní stačí, aby nemocný po příchodu do ambulance sám na speciálním terminálu načetl data ze svého zařízení na podporu srdeční činnosti. Lékař dostane do několika minut informace o stavu přístroje i o činnosti srdce nemocného a po jejich vyhodnocení může nastavení přístroje podle potřeby upravit. Důležité bude toto moderní zařízení také při péči o akutní pacienty, které přiváží záchranná služba například při takzvané arytmické bouři, kdy jejich život ohrožuje akutní porucha srdečního rytmu.

Při běžné kontrole pacienti s defibrilátorem či kardiostimulátorem dosud přicházeli nejprve do ambulance kliniky, kde se po registraci přesunuli na EKG vyšetření a po něm do ordinace ošetřujícího kardiologa. Teprve tam lékař během několika minut načetl data z pacientova implantovaného zařízení do svého počítače a až poté s údaji mohl začít pracovat.

„Nyní ale pacienti s implantovaným zařízením od společnosti Medtronic mohou celý proces sami velmi jednoduše zkrátit. Stačí jen před samotnou registrací a EKG vyšetřením přistoupit k terminálu v ambulanci, přiložit čtečku na svou hruď do míst, kde mají voperovaný přístroj na podporu srdeční činnosti, a během chvilky poslat svá data lékaři,“ vysvětluje Táborský.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?