FN Plzeň chce víc lůžek na onkologii, zprovozní nový přístroj

3. 2. 2015 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Fakultní nemocnice Plzeň chce letos pořídit přístroj za více než 110 milionů korun, který umožní lepší diagnostiku nádorových onemocnění, a také výrazně zvýšit počet lůžek na onkologickém pracovišti. V plánu má též výstavbu parkovacího domu pro 400 aut v areálu nemocnice na Lochotíně, vybudování nového heliportu či rozšíření počtu lůžek na urologii.


Novinářům to řekl ředitel nemocnice Václav Šimánek. Nemocnice ročně provede na milion výkonů a za loňský rok eviduje přes 73.000 hospitalizací.

„Plánujeme poměrně dost rozsáhlých investic, asi tou největší je pořízení nové přístrojové techniky, konkrétně pozitronové emisní tomografie ve spojení s magnetickou rezonancí. Tento přístroj bude jako první v Plzni i jako první v zemích bývalého východního bloku,“ uvedl.

Přístroj nemocnice využije hlavně u lidí s podezřením na nádorová onemocnění, jeho úkolem je detekovat zhoubné nádory a jejich sekundární ložiska, v ostrém provozu má fungovat od května. „Předpokládáme, že takto budeme vyšetřovat pacienty z celé republiky,“ řekl ředitel.

Podle Šimánka slouží onkologické pracoviště v Plzni nejen pro Plzeňský a Karlovarský kraj, ale sahá i do Jihočeského a Středočeského kraje. Vzhledem k nárůstu počtu onkologických pacientů potřebuje víc lůžek, nemocnice proto vyjednává se zdravotními pojišťovnami o navýšení z 60 na 90. „Rádi bychom tím snížili čekací doby pro pacienty s nádorovými onemocněními,“ řekl.

Vedení nemocnice chce podle Šimánka posílit i urologickou kliniku, aby se zlepšila péče o pacienty s urologickým nádorovým onemocněním. „Jsou tam čekací doby i pět až šest týdnů,“ uvedl. Lůžkový fond urologie by se zvedl o 24 lůžek, ty chce nemocnice přesunout z kožního pracoviště, kde poté zůstane polovina z 48 lůžek. Po přesunu by tak na urologii bylo 70 míst.

„Průchodnost operačních sálů je zajištěna, takže jde jen o to pacienty hospitalizovat, mít pro ně lůžko, kde je budeme léčit,“ uvedl.

Ještě letos chce nemocnice vybudovat nový heliport za zhruba 45 milionů korun, nyní běží druhé výběrové řízení. První bylo zrušeno, protože se přihlásil pouze jeden uchazeč, v druhém kole je pět zájemců.

V případě čtyřpatrového parkovacího domu se dokončuje projekt a stavební povolení. Jde o stavbu odhadem za 150 až 180 milionů korun.

Pokud nemocnice dostane příslib státních investic, chce co nejdřív začít stavět nový pavilon chirurgických oborů za 1,5 až dvě miliardy korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?